Semana Santa – den hellige uke:
Den spanske påska – Semana Santa – er en fargesprakende affære. Storslått feiring, kan være en dekkende konklusjon på den hellige uke.
Fra palmesøndag til første påskedag feires påska etter alle kunstens regler. Opptog og gudstjenester avløser hverandre – over hele Spania.
Sterkt brorskap
For mange er det en glidende overgang mellom karnevalstiden og påskefeiringen. Med en gang karnevalskostymene er stuet bort starter fråtsingen i mat og drikke. I likhet med Jesus, som tilbrakte 40 fager i ørkenen, går mange spanjoler inn i en sjelelig påskeforberedelse. På askeonsdag er det hele over, for da skal det spises magrere kost som grønnsaker og fisk. De som er strengt troende katolikker fører denne praksisen videre. Blant mer vanlige spanjoler er nok situasjonen en annen og spesielt de unge vender påsketradisjonene ryggen. Ungdommen tar seg en tur på stranda eller reiser bort.
Såkalte brorskap står sterk i Spania. Det finnes mange av dem og det er fult mulig å opprette et eget brorskap, men mest vanlig er å velge et brorskap som familien er eller har vært medlem av. Brorskapene er knyttet til helgener og i prosesjonene under påskefeiringen er det mange som bruker hetter for å dekke seg til. Ønsket om å være anonym kommer av at man gjør botsøvelser overfor Gud. Denne øvelsen bør ikke alle ta del i.
Prosesjonene
Hvert brorskap har egne dekorasjoner og kostymer. Store flåter bygges og bæres ofte av unge menn eller installasjonene trilles av gårde. Det er en slitsom affære. Blomster, fargerike kostymer og musikk er helt vanlig. Dette er et vakkert skue for alle tilskuerne. Prosesjonene kan vare i timevis og kommunene setter ofte opp tribuner, som folk kan sitte på.
I noen kommuner er det prosesjoner hver dag i påska. Andre steder nøyer man seg med et stort opptog og da velges første påskedag. Jesus oppstandelse skal minnes. I de andre påskedagene minnes Jesus inntog i Jerusalem, lidelseshistorien og på langfredag er det en taus prosesjon. Kirkene er åpne og det holdes daglige gudstjenester.
Ikke Kvikk Lunsj
Selv om påskeprosesjonene har en alvorlig og smertefull undertone, fester spanjolene i påska. Det er god stemning. Mat og drikke, samt godterier setter sitt preg på dagene. Søtsakene spiller en sentral rolle, for de som ikke deler med seg av sjokolader, kaker og annet som smaker søtt, slipper nemlig ikke inn igjennom Perleporten…
Et godt måltid mat med familie og venner hører altså med på en eller flere av påskedagene – som oftest på restaurant. Spanjolene nøyer seg ikke med appelsin og Kvikk Lunsj når det er påske!