Palmen Bistro i sentrum av Albir har siden oppstarten i 2013 vært et valfartssted for nordmenn på utkikk etter ekte norsk husmannskost.
Den populære restauranten, beliggende i Calle Ruperto Chapi nummer 9, er drevet av Jan Arve Hestnes og hans kone Karen Medleycott. Sunndalsøringen Hestnes overlater vanligvis den daglige driften av restauranten til sin engelske kone, men når det skal lages tradisjonelle norske retter som fårikål, lettsaltet svineknoke og potetball er det han som er sjefen på kjøkkenet.
-Før vi bestemte oss for å etablere oss her var også Marbella et alternativ, men på grunn av de mange nordmennene i området falt valget til slutt på Albir. Det er utrolig at det allerede har gått tre år siden vi første gang åpnet dørene til Palmen Bistro i februar 2013. Den første tiden holdt vi til på strandpromenaden Paseo de las Estrellas, men valgte etter en periode å flytte lengre opp i sentrum, erindrer Medleycott.
– Hvilke slags type gjester har dere?
-De fleste restaurantgjestene er norske, men vi har også noen engelskmenn og hollendere. På denne tiden av året er det mange eldre her, men om sommeren har vi flere barnefamilier og barnebarna til de som har leiligheter her på besøk. Mange kommer igjen hver uke og år etter år, smiler den sympatiske restauranteieren.
– Hvilken dagens middag er mest populær blant de besøkende?
-Søndagene når vi serverer fårikål og røkt svinestek er utvilsomt de mest populære dagene. Da ringer folk for å reservere bord tidlig på dagen for å sikre seg plass. Nordmenn spiser mye senere enn spanjolene, så det er spesielt mellom klokken 17.00 og 19.00 det er virkelig fullt her, ler Medleycott i det hun setter ned en stor tallerken med svineknoke, kålrabistappe, kokt potet, gulrøtter og medisterpølse foran SPANIA I DAG sin utsendte reporter.
Mat og vintersport
Egil Svendsen fra Lillehammer ønsker gjerne å flytte nedover til Spania igjen og er for tiden i Albir for å se på noen leiligheter.
-Jeg flyttet til Spania i 1988 og området her har forandret seg mye. Det har blitt helt fantastisk her og det jeg spesielt liker er å vandre langs strandpromenaden og i gamlebyen Altea. Jeg har spist ved Palmen Bistro flere ganger og og jeg stikker gjerne innom fordi det er kjekt å ta seg en liten matbit og se litt vintersport på TV. Det er mange som går hit fordi de selger hjemmelaget norsk tradisjonsmat, og maten her er virkelig god, understreker Svendsen.
Feiret 88-årsdagen
Ettermiddagen SPANIA I DAG besøker Palmen Bistro var det også duket for bursdagsselskapet til 88-års jubilanten Knut Aage Grinden. Bursdagsbarnet hadde for anledningen forhåndsbestillt skrei til seg selv og sine gjester.
-Bursdagsbarnet har ønsket seg skrei til middag i dag. Palmen Bistro er et sted vi ofte besøker for å spise oss gode og mette. Vi spiser middagen vår her hver dag utenom mandag, for da holder de stengt, og lørdag, for da lager vi helst mat hjemme. Det som gjør at vi returnerer hit gang etter gang er at maten er god, vertskapet er hyggelig og at det vanker mange nordmenn her, avslutter Edel Foss.
Spania i dag anbefaler:
Svineknoke med kålrabistappe, kokt potet, gulrøtter og medisterpølse
Husets Fårikål