Javea, eller Xabia på valenciansk, ligger midt mellom
Alicante og Valencia nord på Costa Blanca. En forholdsvis liten og koselig by med spennende nærområder, der i blant stranda La Granadella er en av flere stoltheter. Selve byen er delt i tre og det bidrar til å skape ekstra begeistring: Gamlebyen, havnen og Arenal-stranda. Det er med andre ord noe for en hver smak i Javea.
Skjermet av det store fjellet Montgo, som er et skikkelig landemerke, ligger Javea der og bader i sol. Javeas innbyggere hevder at fjellet er en forstenet elefant, men det er nok å ta litt i, selv om fjellet kan minne om et elefanthode om man setter fantasien i sving. I tilknytning til selve fjellet finnes en naturpark.
Javeas beliggenhet, stikkende litt ut fra fastlandet, fører til at byen får sola tidlig om morgenen og den går seint ned om kvelden. Javeas turistmyndigheter ynder å kalle dette for «Spanias soloppgang». Vakkert er det uansett, men du skal være tidlig oppe for å ta del i gleden.
Stor aktivitet
Havna i Javea skiller seg ikke nevneverdig ut fra andre havner, men det spesielle og hyggelige er at det fortsatt er stor aktivitet i havneområdet. Fiskebåter kommer og går, det bøtes garn og fiskerne er mer enn villig til å slå av den prat. Fiskerne er staute karer med god tid.
I tilknytning til fiskemottaket ligger fiskeutslaget. Her selges det meste av gastronomiske herligheter til priser som får en nordmanns gane til å vibrere. Det er alltid kø i fiskeutsalget, men det er verdt å vente om man ønsker ferske kvalitetsråvarer. Er man tidlig oppe, kan fiskeauksjonen i seg selv være en opplevelse, selv om det er vanskelig å forstå bevegelser og tegn som oppkjøperne benytter. Her kjøpes og selges det fisk med stor og sterk innlevelse!
Spesiell kirke
Den første moloen og brygga ble bygd i 1871. Senere er bryggene og anlegget bygd ut flere ganger. I tidligere tider var eksport av rosiner den største inntektskilden en periode, men gradvis ble det fiske. I dag er turismen som gir Javea størst inntekter, men fiskerne bidrar fortsatt med sitt.
Bare noen steinkast fra havnen ligger kirken Igeslia Parroquial de Nuestra Senora de Loreto – en kirke som ble bygd i 1967 ved hjelp av innsamlede midler fra lokale fiskere. Kirken er enestående i sin form der den med sin ovale form ligner en båt. Taket er laget av tre (rød furu) og toppene rundt taket skal representere bølger. Hele kirken arkitektoniske fremtoning viser i all tydelighet at dette er en hyllest til fiskerne. Materialene er av forsterket betong og fremstår moderne i formen. Kan faktisk være kø ved inngangen.
Gamlebyen
Det finnes mange innbydende og noen enkle restauranter langs promenaden fra havna. Mange benytter tiden til å sitte på en av krakkene og høre bølgene slå mot rullesteinstranda. Perfekt sted for lunsj. Langs strandpromenaden dukker det også opp et spennende bygg – House of Cable. Bygget er fra 1860, men har fått modernisert fasaden og fremstår i dagen som et museum og kunstgalleri. I tidligere tider var dette byens Telegrafstasjon, som er en viktig del av Javeas historie.
Gamlebyen i Javea har beholdt sin spanske egenart med sine trange gater, buede inngangspartier, hvitkalkede hus, balkonger av smijernsrekkverk og en gotisk stil på det meste av bygningene. Rester av bymuren finnes ennå og det er en tilknytning mellom gamlebyen og havna. Det sikrer «Porta del Mar» for. Gamlebyen har mange små, dunkle, erkespanske barer med fortreffelig tapas og priser på drikke som nesten er halvparten av det som er vanlig nær sjøen.
Sant Bertomeu-kirken er blant de mest besøkte stedene i gamlebyen. Det samme gjelder det arkeologiske, etnografiske museet Soler Basco og Augustinerklosteret. Byens marked holdes på torsdager og markedsplassen ligger i den gamle bydelen.
Bad og kos
Mellom havna og stranda Arenal ligger det flere barer og strekningen innbyr til spaserturer og jogging. Naturen har ikke vært spesiell gjestmild akkurat her, så det anbefales ikke å bade. Bading og soling hører imidlertid til på Arenal-stranda. Stranda er finkornet og det er landgrunt, så det passer fint for barnefamilier.
På oversiden av stranda ligger det, som seg hør og bør, en flislagt og bred promenade. Vannhullene og restaurantene ligger tett som hagl. Det samme gjelder små butikker som selger badeartikler, håndklær, badetøy og suvenirer. På sommeren er livet hektisk og pulserende. På kveldstid overtar ungdommen Javeas strandpromenade.
Vi vil ikke bruke ordet koselig om Arenal, men stranda og området fungerer for de solglade og badeelskende. Flere av restaurantene har overraskende høy standarden på maten. I gata bak rekken av spisesteder ligger forretningene – mange typiske merkevarebutikker for klær og sko.
Parador-hotell
Kommer man kjørende fra havna mot Arenal, vil man ved starten av den kilometerlange stranda treffe på Paradorhotellet. Mens mange paradorer i Spania er lagt ned det siste året, så har paradoren i Javea befestet sin stilling. Stadig flere velger å sjekke inn på hotellet, som er ganske enkelt, men som samtidig oser av fordums storhet. Hotellets hageanlegg er av ypperste merke og gjestene kan velge mellom svømmebassenget i hagen eller å gå noen titalls meter ut i sjøen for å bade.
Javea har i mange tilfeller kommet i skyggen av en rekke andre vakre byer på Costa Blanca. Vi skal vokte oss vel for å klassifisere Javea utover å slå fast byen har kvaliteter som altfor få har oppdaget, så legg gjerne turen innom uansett om man er en nysgjerrig oppdager eller en helt vanlig badegjest.