Siden den 11. februar har St. Georges College i Trinidad og Tobago hatt besøk av 9 utvekslingsstudenter fra Den norske skole Costa Blanca (DnsCB).
Skole- og kulturprosjektet de norske elevene for tiden deltar i heter UNESCO-ASP og har som mål at ungdom fra sør og nord skal møtes og bli kjent slik at man på denne måten kan forebygge rasistiske holdninger og stereotypiske forestillinger om hverandre.
I fjor vår var det Den norske skole Costa Blanca (DnsCB) i Alfaz del Pi som hadde besøk av 19 utvekslingselever fra sin vennskapskole i Trinidad & Tobago. I år er det altså ni elever og to lærere fra den norske skolen som deltar i samarbeidsprosjektet mellom Den norske skole Costa Blanca og vennskapsskolen St.Georges College i Trinidad og Tobago.
Under det 16 dager lange oppholdet i Trinidad og Tobago vil de norske elevene blant annet presentere norske folketradisjoner og holde danseoppvisning, samt holde foredrag om temaer som miljø, resirkulering, vindmøller og vannkraft, forteller lærerinnen Grete Møller til SPANIA I DAG.
Lærerinnen har selv besøkt ¨Regnbuelandet¨ hele 10 ganger siden 1996 og har i en årrekke har vært primus motor bak utvekslingsprogrammet mellom Den norske skole Costa Blanca og St.Georges College i Trinidad og Tobago.
-Utvekslingsprosjektet startet opprinnelig i 1996 ved Saltdal videregående skole i Nordland fylke og ble videreført ved Den norske skole Costa Blanca i 2007. Samarbeidsprosjektet er det lengstvarende innen UNESCO-ASP nettverket. Hovedtanken bak samarbeidet er at ungdom skal møte ungdom fra ulike kanter av verden uavhengig av kultur, religion og språk. Gjennom møtet med enkeltmennesker bygges relasjoner og vennskap skapes. Elevene opplever at de er mer like enn ulike og grobunn for rasisme forhindres, forklarer lærerinnen.
Både de ni utvekslingselevene og de to lærerinnene fra Norge vil bli innlosjert hos vertsfamilier og delta i de daglige aktivitetene hos den lokale familien.
-Siden jeg var vert i fjor visste jeg at jeg kunne delta på utvekslingsprosjektet i år. Forventningene mine til oppholdet er å lære mye om kulturen deres og bli kjent med mange nye venner. De fleste av oss som drar nedover har allerede etablert kontakt med vertsfamilien vår via sosiale medier og jeg gleder meg nå til å endelig å treffe og bli bedre kjent med dem som jeg skal bo hos. Det gir selvsagt litt ekstra glede at de virker interessert i å bli kjent med oss og at de forbereder mange fellesaktiviteter, sier 18-årige Marta Melkild spent.
Medelevene Kristina Krossly Lilleheil, Marcus Madsen og Kevin Fedøy legger til at de er også er spente på hvordan deres nye skolehverdag vil forarte seg.
-Ført og fremst vil det nok bli uvant å forholde oss til en ny ¨dress code¨ og bruke skoleuniform. I tillegg har vi blitt fortalt at vi må tiltale lærene med høflighetsformene ¨Sir¨eller ¨Madam,¨ sier de forventningsfulle ungdommene.
I år er tema for skole- og kulturprosjektet den transatlantiske slaveruten og de norske skoleelevene vil besøke flere av landets nasjonale minnesmerker. På programmet for de norske utvekslingselevene står også besøk til Little Tobago, et hindutempel, en moské og et katolsk kloster, samt en båttur til et korallrev hvor elevene får muligheten til å snorkle.