Mette Oskarsen er gründeren og inititativtakeren bak Hjertegod – en organisasjon som ønsker å spre en holdningsendring i samfunnet og fremme en bevisstgjøring i samfunnet om at man i større grad må bry seg om sine medmennesker.
-Dette er et langvarig prosjekt som begynte i 1996, da min mann tok sitt eget liv. Han som mange andre i norsk næringsliv opplevde stygge kommentarer over år der han jobbet, og mest sannsynlig trodde ikke at noen brydde seg. Hvordan han opplevde dette som mobbing, og ikke minst at han kjente seg aldri god nok. Summen av sikkert flere årsaker, førte til at han valgte å ta livet sitt. Vår historie er unik, sammen med alle andres unike historier som er ute i samfunnet. Det er den bakendeforliggende årsaken til at jeg startet Hjertegod. I tillegg har jeg savnet tiltak for at barn føler seg verdsatt både i grunnskolen, videregående og idretten. For meg handler dette om å videreformidle at man er god nok og at det er lov å bry seg. Jeg mener at hver enkelt er unik og har sin historie å fortelle, og målet mitt er at alle stemmer skal høres og alle mennesker synes. Dersom jeg kan være en stemme for at andre får det bedre bidrar jeg gjerne til dette. Det viser at vi traff en nerve hos folk når hundrevis av personer som likte Facebook-siden vår i timen, mange sendte mail og ennå flere ringte inn forteller Oskarsen åpenhjertig.
-Hvorfor bør bedrifter, skoler og idrettslag bli en del av Hjertegod-nettverket?
-Ved å være en hjertegode bedrift tar man samfunnsansvar for å utgjøre en forskjell der man er. Det å være hjertegode bedrifter vil dessuten skape ringvirkninger ved at vi blir flere som står sammen om hvordan vi best ivaretar enkeltindivider. Først og fremst handler dette om å bygge bedriftskultur og omdømme, og medlemmene vil gå gjennom et verdibasert program som blant annet er brukt av Microsoft og utviklet av tidligere HR direktør Bjørn Hopland. Dette vil igjen påvirke de ansatte og skape ytterligere ringvirkninger ved at andre medlemsbedrifter foretrekkes som samarbeidspartnere, forteller den erfarne foredragsholderen og bedriftslederen.
-Hvorfor ønsker du å spre Hjertegod til Spania?
-Jeg ønsker å skape en holdningsendring på tvers at landegrenser. Dessuten har jeg et nært forhold til Alfaz del Pi og hadde for eksempel min egen datter i håndballklubben i Altea. Det vi har her nede er et felles norsk og spansk samfunn, og derfor er det viktig at vi integrerer barna også i det spanske samfunnet. Dette vil til sist skape samhold, involvering, inkludering og, ikke minst, et rausere samfunn. Vi må derfor fremme at vi kan gjøre noe i fellesskap og komme sammen om aktiviteter som konserter og løpekonkurranser, som vil skape bedre samhold blant nordmenn og spanjoler, presiserer Oskarsen.
-Hvordan har responsen vært så langt på Costa Blanca?
-Jeg har fått enorm respons og blant de lokale bedriftene som så langt har sagt ja til å bli Hjertegod-bedrift kan jeg blant andre nevne Aida Lund Legekontor, Casa Vital og Boreal Costa Blanca. Vi har allerede flere som har gitt signaler at de ønsker å støtte Hjertegod sitt arbeid i tiden fremover. Dette handler om å ta samfunnsansvar!
Daglig leder i Unic Villas i Albir, Eric Svanberg, er også blant bedriftelederne som ser positivt på at Hjertegod sin antimobbe-kampanje kommer til Spania.
-Det er jo et visst samfunnsansvar å være med og derigjennom gjøre vår del for at folk blir mer bevisste på denne problematikken. Selv om dette er relativt nytt, også i Norge, er det positivt at prosjektet nå forsøkes implementert i det spanske næringslivet, sier Svanberg i en kommentar til SPANIA I DAG.
Ta samfunnsansvar!!