Spania er intet unntak: Pizza spises av både eldre og unge – både hjemme og på restaurant. SPANIA I DAG tilbyr i dag en oppskrift på en pizza med spanske ingredienser. Bunnen er tynn på linje med italiensk pizza.
1 time og 30 minutter | Enkel | Kan serveres med salat
Disse ingrediensene må kjøpes inn for 4-5 porsjoner:
1 kilo pizzadeig eller lag den selv (se under)
1 boks, 4-500 ml, artisjokkhjerter/eventuelt sorte oliven
5 dl pizzasaus
1-2 paprikaer
100 gram serranoskinke
150 ml tørket corizo
200 gr mozzarella ost
200 gr provolone-ost, evt. fetaost
15-25 friske basilikum, mer eller mindre etter smak og behag
Gjør slik:
Hvis du ikke kjøper ferdig deig, så lager du den selv. DA trenger du:
4 dl hvetemel
1,5 dl vann
0,5 pk tørrgjær
1 ts salt
3 ss olivenolje
Bland sammen alle ingrediensene til en jevn deig. La deigen heve til dobbelt størrelse. Kjevl ut på et stekebrett og la deigen etterheve et kvarters tid. Kjevl ut igjen.
Skjær opp paprikaen i tynne strimler og la dem fåen liten omgang i stekepanna. Chorizo-pølsa deles i tynne skiver. Skjær små biter av serranoskinken. Fordel tomatsausen utover deigen og deretter alle ingrediensene, inkludert osten og artisjokkhjertene.
Stek 10-13 minutter i ovnen på ca. 200 grader. Skorpen skal bli lett brun i kantene og osten skal boble. Bruk gjerne sterk varme en periode, men følg med…
Ha på basilikum og del pizzaen opp i passende porsjonsstykker. Keramisk kniv kutter best og penest.
Gammel matrett
Pizzaen kom til Norge først i 1960, men det er en gammel matrett. I år 1 000 f. Kr lagde både grekerne og etruskerne pizza, men vi ynder på si at pizzaen stammer fra Italia.
Det var romerne som tok ideen fra grekerne og etruskerne og videreutviklet pizzaen slik vi kjenner den i dag.
Fattigmat først
Pizza ble først regnet som fattigmat, men seint på 1800-tallet fikk matretten et realt oppsving i Napoli i Nord Italia. Man begynte å selge pizza fra boder i gatene og etter hvert spredde pizzalukten seg, bokstavelig talt, utover hele Italia.
Pizzaen fikk fotfeste i USA i 1905, men primært i store byer som New York. Etter den annen verdenskrig vokste pizzaindustrien seg for alvor stor og nå spiser alle amerikanere pizza.
Det finnes flere typer pizza både når et gjelder fasong og hva slags topping som benyttes. Pizzabunnens tykkelse varierer også – i Italia er det tynn bunn som gjelder, mens det i USA primært er tykkere bunner og mer topping. Pizzaen pleier å være rund, men kan også lages firkantet. Calzone er en type der deigen rettes og lukkes med all toppingen inne i deigen.
Alt kan benyttes
I praksis kan alt benyttes til topping, for det finnes i realiteten ingen grenser for hva som kan brukes oppe på deigen
Frossenpizzamarkedet er stort over hele nesten hele verden. I Norge er det merket Grandiosa som er bestselgeren – en ferdigpizza som er elsket og hatet.