Restaurantbransjen i Albir har i lang tid vært dominert av internasjonale restauranter og det har vært langt mellom spisesteder hvor man kan nyte det autentiske spanske kjøkkenet.
Dette bestemte Pepe Gonzalez Escrihula og Puri Murillo Garcia seg for å gjøre noe med, og sist lørdag åpnet ekteparet tapasbaren El mosset de l´Albir i Calle Pau Casals i Albir.
-Vi har bodd de siste 27 årene her i Albir og har drevet i restaurantbransjen siden barna våre var små. Etter å ha kjørt fram og tilbake mellom Albir og Benidorm i alle disse årene bestemte vi oss for en stund tilbake å endre litt på rutinene og prøve noe nytt nærmere hjemmet vårt i Albir. Vi leier derfor for tiden ut restauranten vår i Benidorm og driver tapasrestauranten sammen med datteren vår Natalia, forteller det sympatiske ekteparet.
Flere hundre personer, blant disse naboer, venner og familie, hadde møtt frem for å ønske restauranten lykke til i den populært kalte ¨helsegaten¨ i Albir, og selvfølgelig smake på restaurantens varierte utvalg av tapas under lørdagens åpningsfest.
-Akkurat nå er vi veldig slitne, men åpningsfesten på lørdagen var en kjempesuksess og vi er overlykkelige over mottakelsen vi fikk. Det var en kafé her tidligere, slik at vi heldigvis ikke måtte gjøre omfattende endringer i lokalet, men det har vært litt arbeid med å få dekor og andre detaljer i orden før åpningen, sier kokken Pepe mens han puster lettet ut.
– Hva er grunnen til at dere har valgt å kalle restauranten El mosset de l’Albir?
-Vel, ¨el mosset¨ betyr en smakebit eller en liten munnfull på valensiansk. Vi gir derfor kundene en liten gratis tapasrett å nyte sammen med vinen eller ølet, som for eksempel litt serrano skinke, russisk salat eller kjøttboller i tomatsaus. Kundene kan også bestille større porsjoner, såkalte ¨raciones,¨ av dampede blåskjell, kalvekjøtt i saus, reker og frityrstekt fisk fra vår meny. I tillegg har vi også en liten delikatesse-disk hvor kundene kan kjøpe blant annet ulike oster og kaviar, sardiner og blåskjell på boks.
– Hva er det som skiller dere fra konkurrentene?
– Vi ønsker å være en uformell, familievennlig og koselig restaurant hvor det tradisjonelle spanske kjøkkenet settes i høysete. Alle rettene vi har på menyen er hjemmelagde og vi holder en høy kvalitet ved kun å bruke ferske råvarer. Ellers så ønsker vi å gjøre folk glade. Det er grunnen til at vi er i denne bransjen og årsaken til at det gikk så bra med vår forrige restaurant.
Norske inviterte
Venneparet Carl-Erik Svergja og Hilde Rolstad bor begge i Albir og har lenge etterspurt et liknende tilbud.
-Jeg har ventet på et slikt tilbud i mange år og vi tror eierne har skutt blink når de har valgt å etablere seg her midt i den norske helsegaten. Dette er et område med stort potensiale og hvor det ferdes mye folk hele dagen. El mosset de l’Albir er forhåpentligvis bare det første skuddet på stammen av restauranter og barer som vil utvikle området videre, sier Carl-Eril Svergja som opprinnelig kommer fra Lillehammer.
Hilde Rolstad har bodd i Spania i nærmere tredve år og deler bestevennens entusiasme for det spanske kjøkkenet.
-Da jeg først flyttet til Spania bodde jeg en årrekke i Malaga. ¨Tapeo,¨ det å gå til ett eller flere steder for å spise mange ulike småretter er noe av det jeg har savnet aller mest etter at jeg kom til Costa Blanca. Nå håper jeg nordmennene og lokalbefolkningen ellers i området tar imot den nye restauranten med åpne armer. Det er i allefall ikke siste gang jeg kommer hit – dette må gjentas!, avslutter Rolstad.
SPANIA I DAG anbefaler:
Hjemmelagede croquetas av klippfisk og poteter
Hvitløksdampede reker
Eggerøre med iberisk skinke
Calamares a la romana