Reidar Vea fra Karmøy synes det er godt med et kakestykke til kaffen og har ergret seg over det totalt manglende tilbudet av dette i Albir. Han er en handlingens mann, og i stedet for å klage har den pensjonerte bakeren tilbudt seg å lære spanjolene å bake norske kaker.
Da SPANIA I DAG ankommer restauranten Sol y Luna til avtalt klokkeslett er Karmøyværingen allerede i full gang med å forklare kokk Asunción Andreu fremgangsmåten for å lage verdens beste fyrstekake. En kake er allerede ferdig stekt, én står i ovnen og en er under produksjon.
-Som tidligere baker er jeg ikke fornøyd med å kun få noen småkaker til kaffen. En dag tok jeg derfor med meg en liten smaksprøve på ekte norsk bakstverk til eierne av Sol y Luna i urbanisasjonen Alfaz del Sol. Tanken var at de kunne tilby gjestene noe godt til kaffen. Kokken Asuncion sa umiddelbart ja til å lære å lage norske kaker, sier Reidar Vea.
En gang baker – alltid baker
Karmøyværingen fyller 80 år i november og bodd de siste 35 årene i Spania. I løpet av den tiden har han etablert fire vellykkede bakerier, blant annet det norske bakeriet i Carrer Joaquin Turina 4 i sentrum av Albir. Dette bakeriet ble senere drevet av hans datter Tove, helt til hun valgte å bytte yrke i 2010.
-Faren min var også baker og jeg var kun 14 og et halvt år da jeg startet å jobbe sammen med ham. Nå når jeg har nådd pensjonistalderen blir det ofte lange dager hvor man må finne på noe å gjøre. Jeg hjelper derfor litt til med ulike praktiske gjøremål ved sameiet hvor jeg bor, og det vil også være morsomt å kunne lære spanjolene å lage det jeg kan aller best, nemlig å lage fyrstekake. Dessuten har jeg planer om å vise dem hvordan man tilbereder bløtkake, vestlandslefsa og marsipankake, smiler Vea.
Takker sine gode hjelpere
Asuncion Andreu driver restauranten Sol y Luna sammen med ektemannen Angel og datteren Ana, og kokken er allerede velbereist i norsk matkultur.
-Her på restauranten har vi grunnet beliggenheten bestandig hatt mange norske gjester. Etterspørselen etter retter som fårikål, fiskekake, potetball, bacalao og norsk julemat har derfor alltid vært stor. Og, takket være gode hjelpere som Reidar Vea med flere har vi kunnet gitt dette tilbudet til våre gjester. Alt dette er selvfølgelig nytt for meg, men jeg vil gjerne lære – så tilbakemeldinger mottas med stor takk, avslutter Asuncion.