Sola strålte fra skyfri, blå himmel. Årets 17. mai-feiring ble av det strålende slaget.
Her et knippe bilder fra feiringene på Costa Blanca:
Torrevieja markerte Norges nasjonaldag med fest og tog langs havet
Lørdag 17. mai ble Norges nasjonaldag feiret i Torrevieja med barnetog, musikk og høytidelig stemning. Gitte Lund, byråd for internasjonale innbyggere i kommunen, opplyste i forkant at arrangementet skulle starte kl. 11:00 ved monumentet Hombre del Mar (Havets mann) – og slik ble det.
Flere hundre norske fastboende og tilreisende fra både Torrevieja og andre norske miljøer i Vega Baja deltok i det tradisjonelle 17. mai-toget. Toget fulgte strandpromenaden Paseo Juan Aparicio, forbi Playa del Cura, og endte ved de naturlige sjøbassengene.
Klokken 12:00 ble det holdt offisielle taler, og koret fra Den Norske Skolen i Torrevieja fremførte både nasjonalsangen og andre festlige innslag.
– Dette er en viktig dag for våre norske innbyggere, og Torrevieja er stolt av å ha vært en del av denne feiringen, uttalte Gitte Lund.
En tradisjon med dype røtter
Norges nasjonaldag markeres hvert år til minne om undertegningen av grunnloven i 1814, som la grunnlaget for det moderne Norge. Selv om landet først oppnådde full uavhengighet i 1905, regnes 17. mai som landets viktigste festdag – og feires med barnetog, flagg og fellesskap over hele verden.
Torrevieja har i mange år vært et populært bosted for nordmenn, og nasjonaldagsfeiringen har blitt en etablert og kjær tradisjon i byen.
(Fotos: Ayuntamento Torrevieja)
Flott festdag for nordmenn i Spania!
Slik markerte vi dagen fra flaggheiseing med russen kl. 09.00 (OK, litt over da..) og helt til de siste loddvinnerne hadde fått sine premier ut på ettermidagens arrangement på Den Norske Skolen i Rojales.
(Av: Den norske skolen Rojales)
Vel blåst 17. mai-feiring i La Manga
Også i år ble Norges nasjonaldag markert med stil i La Manga. Oppmøtet var som vanlig ved Restaurant La Manga Norte, hvor 17. maitoget startet kl. 14.00.
Toget fulgte en hyggelig rute gjennom blant annet Parque Bote og videre ned til båthavnen Tomás Maestre, til stor glede for både deltakere og tilskuere. Etter toget samlet mange seg til tradisjonell 17. mai-lunsj på restaurantene Freiduría, Sol y Sombra og La Manga Norte.
Det hele ble et svært vellykket og trivelig arrangement, takket være initiativtaker og arrangør Anett Daland, som sørget for at alt gikk knirkefritt.
– En flott dag med god stemning og ekte 17. mai-følelse, uttalte en av deltakerne fornøyd.
(Fotos: Roy Morten Andersen og Anett Daland)
17. mai 2025 i Villajoyosa
Av: Marianne Janet Kirkebø
17. mai i Villajoiosa ble en trivelig og vellykket feiring i finværet i 28 grader. På Solgården ble det servert paella, pølser, is og drikke til alle. Festtaler var Thea Kanutte Åmelfot og lokale spanske flamencodansere hadde flotte oppvisninger.
Thea Kanutte Åmelfot, nestleder av NFUs erfaringsutvalg. tok opp det viktige temaet retten til å styre sitt eget land i talen. I en verden der man møter mye hat og trusler og der respekten for enkeltmennesker svekkes, er det i dag svært viktig å fortsatt jobbe for demokrati og frihet.

Fritz Langnes fra Drammen, Knut Gubransen fra Lillestrøm og Ingeborg Møller Stuen fra Lillestrøm koser seg i solen under palmene på Solgården 17. mai 2025

Thea Kanutte Åmelfot, festtaler ved Solgården sammen med Birgitte Breistein som sang Grieg og stemte opp til allsang

Familiebesøk. Beate Kalvøy, Andreas Sandbu sammen med barna Olav 2 og lillebror i barnevognen på 6 måneder. De har permisjon og ferie og feiret 17. mai på Solgården for andre gang.
Sol, sang og 17. mai-stemning i Alfaz del Pi
Det ble en tradisjonell feiring av 17. mai i Alfaz del Pi. Været var perfekt og gatene rundt rådhuset var fylt av festkledte mennesker og viktigst av alt, barn.
Av: Steinar Pettersen
Etter friluftsgudstjenesten, gikk toget fra Hotel Moli i ekspressfart gjennom noen av gatene, og endte opp ved Casa Cultura. Her var det flere taler og opptredener av barn med blant annet folkedans.
Spesielt i år var besøk fra vennskapsbyen Covarrubias ledet av ordfører Raúl Gredillas. Carmen Sanz, president for Den spansk-norske handelskammeret var også tilstede. Det ble en meget vellykket feiring som ble avsluttet med lek og moro på idrettsplassen. Mange fortsatte også selvsagt på skoler og kirker, hjemme hos seg selv og også på mange restauranter.
Det føles virkelig som at kommunen, og også mange av innbyggerne i Alfaz del Pi setter pris på nordmennene og feiringen av dagen vår her.