Når den norske nasjonaldagen feires i Alfaz del Pi lørdag, er det med en spesiell gjesteliste: En delegasjon fra den nordspanske byen Covarrubias har reist til Costa Blanca for å delta i feiringen, ledet av ordfører Raúl Gredillas. Byen har siden 2016 vært offisielt vennskapskommune med Alfaz del Pi, et vennskap forankret i en felles kjærlighet til Norge.
Blant deltakerne er også Carmen Sanz, president for Den spansk-norske handelskammeret. Sammen skal de markere det som for mange i Alfaz del Pi er årets viktigste dag.
Historisk bånd til Norge
Covarrubias har en spesiell plass i norske hjerter. Her ligger nemlig Prinsesse Kristina av Tønsberg, datter av kong Håkon Håkonsson, begravet. Hun kom til Spania i det 13. århundre for å gifte seg med prins Felipe av Castilla, men lengtet hjem og døde ung. Hennes grav i byens klosterkirke San Cosme og San Damián besøkes årlig av over tusen nordmenn, mange via pilegrimsruten Camino de San Olav.
En festdag for alle
Alfaz del Pi, som har verdens største norske bosetning utenfor Norge, gjør seg klar for en storslått feiring. Selv om det er rundt 2.500 nordmenn registrert i kommunen, antas det at over 8.000 nordmenn bor fast i området.
I år markeres 55 år med 17. mai-feiring i Alfaz del Pi, en tradisjon som startet i 1971. Byens gater vil farges røde, hvite og blå når barn og voksne i bunad og nasjonale drakter marsjerer i tog, danser folkedans og vifter med flagg. Festen samler hvert år hundrevis av mennesker i alle aldre.
Programmet
Feiringen starter med flaggheising ved norske institusjoner i kommunen og friluftsgudstjeneste på Plaza Mayor. Deretter følger et fargerikt barnetog gjennom sentrum, akkompagnert av musikk og glade rop. Den offisielle seremonien holdes på plassen foran Casa de Cultura kl. 11:30, og deretter flyttes festen til idrettsanlegget hvor det venter barneaktiviteter og underholdning.
En sterk norsk tilstedeværelse
Norges sterke tilstedeværelse i Alfaz del Pi setter tydelige spor: To norske skoler finansiert av norske myndigheter, en norsk eldreskole, en egen kirke i Albir, og det eneste frivilligsenteret i verden som drives av den norske staten utenfor Norge. I tillegg finnes et bredt nettverk av norske klubber, butikker og næringsliv.
Slik har 17. mai blitt en lokal tradisjon, like mye for spanjolene som for nordmennene – en feiring av samhold, kulturutveksling og vennskap.