I stedet for å ty til giftige sprøytemidler, bruker kommunen i Benidorm nå naturens egne hjelpere for å bekjempe skadedyr i byens parker og hager. Ved å slippe ut “nyttige insekter” som marihøner og parasittveps, holdes plagsomme arter som bladlus og trips i sjakk – helt uten kjemikalier.
Dette tiltaket er en del av en satsing på biologisk bekjempelse, en metode der levende organismer, som rovinsekter, parasitter, sopp og bakterier, benyttes for å kontrollere skadedyr i trær, busker og blomsterbed.
– Det gir stor gevinst for miljøet, siden vi unngår bruk av fosforbaserte pesticider og samtidig beskytter pollinerende insekter, forklarer José Ramón González de Zárate, byråd for parker og hager.
Biologisk forsvar i bygatene
Tiltaket skjer nå på våren, når varme og fuktige forhold gir ideelle vekstvilkår for skadedyr. Utslipp av nyttige insekter er allerede i gang på byens hovedgater som Secretario Juan Antonio Baldoví, Alcalde Vicente Pérez Devesa, og Francia, samt i grønne områder som Sèquia Mare-parken, Rincón de Loix og La Cala.
Jacarandaer og tipuanatrær, som ofte rammes av bladlus, beskyttes nå av marihøner og gulløyelarver (chrysopidae), mens ficustrær som tiltrekker seg trips, får hjelp fra andre spesialiserte arter.
En skreddersydd innsats for hvert skadedyr
Hver art har sin rolle:
- Marihøner (coccinellidae) spiser store mengder bladlus.
- Gulløyer (chrysopas) tar seg av både bladlus, larver, trips og skjoldlus.
- Parasittveps legger egg i skadedyr som hvitflue og larver – og hindrer videre formering.
- Phytoseide midd brukes mot rød spinnmidd.
- I tillegg benyttes sopp og bakterier som naturlige fiender av de mest skadelige insektene.
– For nesten hver type skadedyr finnes det et insekt som spiser dem, og det beste er at de bare angriper skadedyrene – ikke andre, sier de Zárate.
Fordeler for miljø, helse og byens grøntområder
Benidorm har med dette oppnådd status som en by fri for fosforbaserte sprøytemidler, og innsatsen gir ifølge kommunen flere fordeler:
- Ingen kjemikalier i luft og jord
- Sikrer trygghet for beboere og barn i parkene
- Bevarer det biologiske mangfoldet
- Økt bærekraft i grøntanlegg og blomsterbed
– Det handler ikke bare om trær og busker, men om folkehelse og respekt for naturen midt i byen, sier de Zárate.
Benidorm fremstår dermed som en foregangsby i bærekraftig skjøtsel av urbane grøntområder – der naturen selv får gjøre jobben.