Alicantes ernæringsfysiologer foreslår å utvide det varslede forbudet mot søtsaker på skolene i Alicante og de får støtte av det spanske forbrukerdepartementet, som foreslår denne begrensningen for å få slutt på økningen i fedme hos barn.
Dårlig kosthold og mangel på fysisk aktivitet forklarer hvorfor mer enn en tredjedel av skoleelevene er overvektige. Denne situasjonen har ført til at forbrukerdepartementet har arbeidet med en regel som vil berøre utdanningssentre over hele landet. Tanken er å forby salg av svært sukkerholdige produkter, industribakverk og brus, samt energidrikker, både i automater og i skole- og kantiner.
Standarden som ønskes innført, er å begrense de produktene som ikke oppfyller visse ernæringskriterier, for eksempel at de overskrider en maksimal mengde på fem gram sukker per pakket porsjon eller produkt, den samme begrensning skal gjelde for de produkter som har høyt fett- og saltinnhold. Salget av energidrikker vil også bli begrenset, og spesielt til de yngste barna. Tiltakene som foreslås er helt i samsvar med de tilrådinger WHO, Verdens Helse Organisasjon kommer med.
Ernæringseksperter mener at innstrammingene ikke er nok til å ta tak i den bekymrede økningen i fedme som Spania opplever i ungdomsbefolkningen.
Eksperter som avisen TodoAlicante har kontaktet, hevder at tiltakene er en start, men at det ikke er nok og da spesielt i forhold til barn og unge. Professor i ernæring ved Universitetet i Alicante Ana Zaragoza Martí, foreslår å utvide disse tiltaket til andre miljøer, som sykehus og andre helsesentre, og understreker at begrensninger i salget sukkerholdige produkter, vil ha en «delvis» effekt dersom det ikke ledsages av dyp bevissthet om fordelene ved et sunt kosthold, noe som også angår de spanske familier.