Skal potetomeletten inneholde løk? Spørsmålet avstedkommer debatt i Spania.
Det er CIS, senter for sosiologisk forskning, som har har rettet søkelyset på spansk gastronomi og intervjuet 4 024 personer om innholdet i den kjente spanske retten, potetomeletten, altså «tortilla de patatas».
Det dreier seg, som nevnt, ikke om omeletten skal inneholde potet eller ikke, men om potetomeletten skal inneholde løk og hvilket kokepunkt den skal ha.
Undersøkelsen viser også til typiske retter for de forskjellige spanske regionene.
Løk vinner
71,8 prosent av de 4 024, svarte i undersøkelsen at de foretrakk at potetomeletten innhold løk. 21 prosent ville ha potetomeletten uten løk. 52,9 prosent foretrakk potetomeletten medium stekt, mens 28,3 av de spurte, ville ha omeletten godt stekt.
Desto eldre de spurte var, 55 til 64 åringer, jo høyere oppslutning fikk potetomeletten uten løk. Aldersgruppen fra 18 til 25 år, fikk en oppslutning på 74 prosent for løk i potetomeletten.
Undersøkelsen tok også for seg politisk tilhørighet, om potetomeletten skulle inneholde løk eller ikke, og her svarte 77 prosent av som preferer det ultraradikale partiet Vox, at de ville ha løk i omeletten. Partido Popular sympatisører med 74 prosent, mens sosialistene hadde en oppslutning for løken på 73 prosent.
Regionsvis oppslutning om deres forskjellige retter endte slik:
I Cantabria i Nord-Spania er det en oppslutning på 91 prosent for deres Cocido Montanes, som er en solid spansk bønne-gryte, som serveres varm. Denne retten har sin opprinnelse tilbake på 1600 tallet.
I Fyrstedømmet Asturias er det en oppslutning på 83 prosent om deres rett Fabada. Det er også en bønnegryte tilsatt flesk.
Paella i Valencia
I Aragon får retten Ternasco en oppslutning på 80 prosent. Ternasco er stekt lam med poteter. Lammet må slaktes før det er 90 dager gammelt.
I Valencia er det Paella, kanskje den mest omtalte risrett og som får en oppslutning på 79 prosent. Paella er en spansk nasjonalrett som består av kokt ris, olivenolje tilsatt safran og blandet med skalldyr, blekksprut, fisk, fugl og kanin. Retten kommer opprinnelig fra Valencia.
I Madrid er det en oppslutning på 76 prosent for deres Coicido Madrileno, er en kikert basert gryte rett, opprinnelig fra Madrid region, den spises fortrinnsvis i vinterhalvåret.
Kanariøyene har sin favoritt rett, Papas Arrugadas, er bakte poteter tilsatt paprikasaus. Oppslutningen for denne retten på Kanariøyene er 73 prosent.
Blekksprut
Mallorca har sin rett Ensaimada som er et konditorprodukt, og som et tradisjonelt bakverk fra Mallorca som daterer helt tilbake til 1700-tallet, har en oppslutning på 55 prosent.
I regionen Galicia spiser de Pulpo à Feira har denne retten en oppslutning på 53 prosent som regionens mest kjente rett.
Retten er en blekksprut
I Rioja er den mest tradisjonelle retten, Patatas a la Riojana, som 52 prosent stemmer på. Den er laget med paprika, chorizo-pølse og poteter. Sausen er enkel, og tyknet av potetstivelsen. Andre ingredienser som laurbærblad, og sopp.
Brød og tomat
I Castilla y Leon spiser de Lechazo asado, som er pattelam som er slaktet før det er avvent med å patte moren. 43 prosent oppslutning for denne retten i Castilla y Leon.
I Ceuta på Afrikansk side heter retten Caballa som er en makrell rett, som 42 prosent av de spurte foretrekker.
I Catalonia er oppslutningen rundt deres rett Pan con Tomate på 30 prosent. Den består av brød, som kan være ristet eller ikke, med tomat gnidd over og krydret med olivenolje og salt.
Spekeskinke
I Extremadura er det Jamòn Serrano, Ibèrico som får en oppslutningsprosent på 36. Skinker av begge typer er meget populære og forskjellen mellom Serrano skinke og Ibèrico skinke har sitt utspring i griserasen. Iberisk skinke er et produkt hentet fra iberiske rasegriser, og Serrano skinke kommer fra hvite griser.
I Andalucia spises det Pescado Frito, som får en oppslutning på 34 prosent av regionens spurte. Det stekt små-fisk i alle variasjoner.
Spises i Murcia
I Castilla-La Mancha spises det Migas Manchegas, med en oppslutning i befolkningen på 28 prosent. Migas Manchegas er en tradisjonell rett fra La Mancha som består av gammelt brød, bacon og chorizo-pølse.
I Murcia spises det La Marinera, Retten er en slags salat med egg, tunfisk, majones, potet og gulrot. Salaten legges på en oval brødpinne som kalles ‘roscilla’. På toppen legges en salt-speket ansjosfilet, gjerne delt i tre biter slik at man lett kan spise tapasretten med fingrene. Oppslutningen om denne retten i Murcia er på 27 prosent.
Liker du potetomelett med eller uten løk?
Hvilken av de nevnte retten liker du best?