Spanske ernæringsfysiologer bekrefter at kaffe er forholdvis sunt, men de advarer likevel mot enkelte kaffevaner. Det å drikke for mange kopper kaffe, kan være helseskadelig.
Det drikkes 1,6 milliarder kopper kaffe hvert år i Spania, men spanjolene er langt fra blant de største kaffedrikkende nasjoner på kloden. De er egentlig noen sinker sammenlignet med andre nasjoner.
Spania på 11. plass
Hver spanjol drikker 4,5 kilo kaffe per år, mens litt lenger nord i Europa drikker Finland for eksempel hele 12 kilo kaffe per år.
I Norge drikkes det 9,9 kilo kaffe per innbygger per år, Sverige og Danmark har tallene 8,7 kilo og 8,2 kilo å slå i bordet med.
Spania ligger på 11.plass når det gjelder kaffeforbruk i verdenssammenheng.
400 milligram koffein
De spanske ernæringsfysiologer er først og fremst enige om at man bør ikke få i seg mer 400 milligram, koffein per dag. Det tilsvarer fire kopper espressokaffe per dag.
Espresso, er nykvernet konsentrert kaffe og kan ikke sammenlignes med kaffe tilsatt melk eller vann. Kaffe er rik på polyfenoler og antioksidanter og som er ansvarlige for fordelene med koffein, ifølge ernæringsfysiologene.
Vær forsiktig
Ekspertene påpeker videre, at en skal være forsiktig med å tilsette kaffen kunstige søtningsstoffer. Melk, sukker og honning, er på mange måter aksepterte søtningsstoffer, men kan føre til for mye karbohydrater.
Ernæringsfysiolog, Maddie Pasquariello, legger til at kaffedrikking oftest er en individuell sak, hvor hver person tilpasser seg mål og mengde kombinert med de tidspunkter en føler at kaffen «gjør godt».
Ikke om kvelden
– Det best tidspunktet er å nyte kaffen om morgenen. Mange mener, at kortisol som er et stresshormon som finnes naturlig i kroppen, påvirkes negativt av kaffe. Dette er feil, det virker stikk motsatt. Kaffen er en direkte oppkvikker om morgenen, ernæringsfysiologen.
Koffein har en gjennomsnittlig effekt på kroppen i seks timer per dag etter inntak.
-Vi bør avholde oss fra å drikke for mye kaffe om kvelden, altså etter 18.00, da koffeinet oftest forstyrrer nattesøvnen. Men igjen alt med måte, påpeker ernæringsfysiolog, Maddie Pasquariello.