Det faste innslaget av potetgull med skinkesmak i de spanske barer, er blant «smakene» som nå utfases for godt.
Det er EUs organ, European Food Safety Agency, EFSA, en institusjon som jobber med å forske og analysere tilsetningsstoffer i mat, som kommer med advarsel om bruk av skinkesmak tilsetning i potetgull. Stoffet er helseskadelig, da det skader det genetiske materialet i celler.
Det er totalt åtte forskjellige «røyke-aromaer» som tilsettes mat, og spesielt snacks, som EU kommisjonene har bedt EFSA, om en vitenskapelig vurdering av disse åtte tilsetningsstoffene. Man har konkludert med at skinkesmak-tilsetninger har skadelige bivirkninger på cellenes genetiske materiale.
Inntil videre
Neste EU-skritt, var å få innført dette vedtaket i løpet av 2024 for alle medlemslandene, men her har man støtt på utfordringer. EU har landet på at det vil bli en overgangsordning på fem år, hvor produsentene som benytter disse åtte tilsetnings-stoffene må innen 2029 har fjernet disse i sine produksjoner. Så fortsatt kan man i spanske barere nyte potetgull med skinkesmak inntil videre.
Et annet tiltak EFSA jobber med for tiden er å få fjernet bisfenol A, fra matemballasje på grunn av helserisiko ved bruk av kjemikalet. Kjemikalet har mulige skadelige effekter på immunforsvaret.
Mentolsigarettene
Dette kjemikalet bisfenol A er et kjemisk stoff som er mye brukt i produksjon av polykarbonatplast. Du finner blant annet bisfenol A i drikkeflasker og matbokser av plast, kassalapper eller i belegget på innsiden av hermetikkboksene du kjøper på matbutikken. Forbud mot bruk av dette kjemiske produktet vil bli innført ved utgangen av 2024, melder EU kommisjonen
Fra før av har EU kommet med forbud på tilsetningsstoffer i alle typer tobakk. Mentolsigarettene er altså historie.









