Musserende viner i Spania knyttes i all hovedsak til cava, en produksjonsform som er helt identisk med den franske champagnen, og til forveksling like velsmakende. Cava produseres snart over hele Spania.
Produksjonen i Spania av cava har mer eller mindre vært knyttet til regionen Catalonia, hvor 90 prosent av all cava produseres. 160 000 tonn med druer er involvert i selve cavaproduksjonen på årlig basis.
I Spania er det altså flere regioner som definitivt tar større og større smakfulle plasser i cavamarkedet. Catalonia er altså ikke lenger alene. SPANIA I DAG gir deg tips til noen ny merker fra mer ukjente områder i Spania.
Galicia
I Galicia produseres det en musserende vin som heter Terra de Asorei, som ble valgt til året 2023 som den beste musserende vin i Galicia.
Terra de Asorei er laget på Albariño druen, hvit sådan i Val do Salnès dalen, liggende i vindistriktet Rìas Baixas.
Rioja
I Rioja, som vi til de grader forbindes med rødvinsproduksjon, produseres det en musserende vin med navn Pandemonium, som er laget på Garnacha druer. Navnet er Lumen.
Det var først i 2016, at Rioja distriktet virkelig kommer på banen med musserende viner Produksjonen foregår ved vingårder som ligger Alto Najerilla området oppe på 700 til 900 meter i høyden.
Kanariøyene
Kanariøyene har også blandet seg positivt inn i produksjon av musserende viner. Jordsmonnet her er vulkansk og setter en spesiell smak på vinen.
Vinene som fremheves spesielt, er Malvasia Volcànica Brut Nature fra Bodega El Grifo fra Lanzarote.
Et annet godt omtalt merke av musserende viner her er, Paisaje de las Islas fra Bodega Tajinaste, som ligger på Tenerife. Druen de benytter heter Listàn Negro og er rød. Begge to roses opp i skyene av spanske vinsmakere.
Castilla y Leòn
Verdejo druen dyrkes I Rueda-området og passer helt utmerket til produksjon av musserende viner. Druen stammer visstnok fra Nord-Afrika og i vinen Brut Nature fra Palacio De Bornos, kommer druen virkelig til sin rette.
En annen musserende vin i samme distrikt kommer fra produsenten Yllera, og heter Colecciòn de Familia. Verdejo druen blandes med en Chardonnay. En «innertier» blant connaisseurer.
Castilla-La Mancha
Distriktet Castilla-La Mancha, har Cueva-sertifiseringen for produksjon av musserende viner.
NOC Brut Prestige blir produsert i Montes de Toledo og druen som benyttes, er Viognier druen. Denne druen blandes med Chardonnay druen. Smaken er særdeles fruktig og god.
Andalucia
Andalucia tilbyr blant annet Barbadillo Beta fra Bodegas Barbadillo i Cádiz, hvor druen Palomino Fino benyttes, blandet med Chardonnay-druen. Palomino Fino druen er utstrakt benyttet i Sherry produksjon. Smaken er fruktig.
Et annet merke fra samme distrikt, som også får mye oppmerksomhet, kommer fra Condado de Huelva, med navnet Lumè Brut. Bak denne musserende vin står Bodega Contreras Ruiz, hvor vinen er laget på Zalema druen. Denne druen fremstår veldig frisk med en saltholdig smak.