De tre ekspertene på møtet i Sjømannskirken: fra venstre Trine Dyrvang fra Skattedirektoratet, Maija Graham Smestad fra ambassaden i Madrid og Harald Hammer fra Skattedirektoratet.
Lønner det seg å bli resident i Spania og bare ha en fritidsbolig i Norge? Hvordan skal dobbeltbeskatning unngås? Temaene var mange da ambassaden og skatteetaten holdt informasjonsmøte i Sjømannskirken i Torrevieja. Den årlige begivenheten trakk fullt hus nok en gang.
For nordmenn som tilbringer bare noen måneder i Spania hvert år, og har fast bosted i Norge, er det ikke så mye å forholde seg til. Men de som vurderer å bli enda mer ”spanske” og melde flytting er det mye å passe på.
– Men for alle som skal ut å reise, selv innenfor den passfrie sonen i Europa, ta med pass. Det klare rådet ga ambassaderåd Maija Graham Smestad da hun åpnet informasjonsmøtet onsdag. – Det heter seg at passet ikke er nødvendig – men ta ikke den sjansen. Skal du bo på hotell er pass obligatorisk. Gyldige reisedokumenter er meget viktige, fastslo Smestad.
Like viktig er gyldig reiseforsikring. Helsekortet fra NAV gir bare rett til midlertidig hjelp. Langvarig behandling i Spania kan komme til å koste deg dyrt.
Stor interesse for gode råd
Også denne gangen hadde hun med seg eksperter fra Skattedirektoratet, som hver ga en kort orientering om reglene på sitt område. Også i år var lagt opp til individuelle korte møter med ekspertene etter selve møtet.
Det benyttet mange seg av – mange fra den fullsatte salen i Torrevieja benyttet sjansen til litt konkret rådgivning.
Temaer for møtene var også i år medlemskap i Folketrygden, pensjon, skattemessige konsekvenser og rettigheter til helsetjenester ved utflytting.
– Mange som velger å flytte til Spania permanent melder flytting til norsk folkeregister, og tror kanskje at resten går av seg selv. Men det er ingen sammenheng mellom folkeregistrering og skatt, fastslo Harald Hammer fra Skatteetaten.
Trine Dyrvang fulgte opp og forklarte om ”flytteperioden” på 3-4 år. Først etter at den utflyttede kan bevise at han eller hun bor i Spania og bare besøker Norge opp til 61 dager i året i alle disse årene kan skatteplikten overføres til Spania. Brytes denne regelen blir det å starte på nytt med ny fireårsperiode.
Etter at perioden er overstått er det bare såkalt ”kildeskatt” som skal betales til Norge, for eventuelle eiendommer i gamlelandet. Men også denne dobbeltskatten kan unngås, forklarte representanten fra Skattedirektoratet. De som vil flytte tilbake til Norge etter noen år i Spania får andre regler å forholde seg til, også disse ble gjennomgått i informasjonsmøtet.
Skilsmisser, dødsbo og testamenter var også i år er tema som engasjerte mange.