Terrorangrepene på paradegaten La Rambla i Barcelona og i badebyen Cambrils etterlot seg totalt 14 døde og 120 skadde. Årsakene bak terroranslagene er sammensatte, mener den høyt respektert fredsforskeren Johan Galtung.
-Det er forferdig som med all terror. Uansett om det er nedenfra eller ovenfra i form av statlig terror. Det som er vesentlig er å identifisere konflikter som ligger under, eller bak, sier den anerkjente fredsmegleren sindig når Spania i Dag spør om hans reaksjon på terrorangrepene i Barcelona og Cambrils?
Professoren understreker at han i utgangspunktet alltid er tilbakeholden med å uttale seg om konflikter han har ikke hatt tilstrekkelig kontakt med, på samme tid som man aldri må la seg forlede til å tro at det er enkelt å finne motivet bak terrorhandlinger.
-Det vil ta lang tid før vi får oppklaring. Men, vi arbeider aldri med kun én årsak. Det er aldri noe som heter ¨årsaken, insisterer han.
Marokko-elementet
Når det gjelder de bakenforliggende årsakene til terroranslagene i Barcelona og Cambrils trekker fredsforskeren fram det marokkanske elementet, og striden mellom Spania og Marokko om enklavene Ceuta og Melilla.
-Dette er problemer man ikke kommer utenom, sier Galtung, som er rask til å komme med mulige løsninger til konflikten. Når det gjelder Marokko, og konflikten rundt enklavene Ceuta og Melilla, vil en mulig løsning her være å speide til Hong Kong.
Ville terroristene stanse folkeavstemming?
Videre antyder Galtung at et annet mulig motiv for terroristene kan ha vært ønsket om å ødelegge for en referendum for mulig autonomi for Katalonia.
-Angrepene kan ha vært et forsøk å ødelegge folkeavstemmingen for uavhengighet i Katalonia. Det jeg derimot har bitt meg merke til i en nylig gjennomført meningsmåling er at 37 prosent i Katalonia som ønsker uavhengighet fra Katalonia, ler Galtung.
Her ser Galtung for seg en løsning hvor Spania går i en retning med føderalisme.
-Det nåværende systemet med 17 autonomier er en arkitektur orkestrert fra Madrid for å kontrollere hele Spania. Løsningen er, etter min mening, at Spania blir en føderasjon. Et føderalt Spania vil i så fall måtte bestå av seks enheter Katalonia, Galicia, Baskerland, Castilla, Andalucia og øyene (Balearene og Kanariøyene).
Sveitsisk løsning
På litt lenger sikt tror Galtung Spania vil se på seg selv som et land med så mange ulike kulturer at behovet for en føderasjon vil presse seg fram.
-Når det skjer kan de lære mye av Sveits. Et land hvor en klar majoritet snakker tysk, samtidig som de andre språkgruppene har rettigheter til å snakke og benytte sine språk i offentlig sammenheng. Dette gjelder både for medlemmer i regjeringen og for embetsverket. Kanskje det er en god idé å studere om ikke en ¨sveitsisk løsning¨ også kan være fornuftig for Spania, spør Galtung retorisk.