Bare et steinkast unna det moderne kjøpesenteret La Zenia Boulevard ligger restauranten og delikatessebutikken Matkassen. Her får du både rekesmørbrød, sildetapas og kjøttboller. – Jeg spiser helst husmannskost selv, og stekt torsk er noe av det beste jeg vet, sier innehaveren, Niclas Andersén.
Når man entrer dørstokken til Matkassen føles det litt som å gå inn i en skandinavisk landhandel. Om det er formen på lokalet med den store disken, trehyllene langs veggen fulle av matvarer eller det gode utvalget av sild og ost som gjør det, er usikkert. Kanskje det er en kombinasjon av alt sammen.
Hjemmekoselig sted
– Vi prøver å få en litt hjemmekoselig skandinavisk atmosfære her, forteller Niclas Andersèn til SPANIA I DAG.
38-åringen fra Varberg i Sverige er utdannet baker og i flyttet til Spania sammen med sin kone for fem år siden. Restauranten og delikatessebutikken har han snart drevet i to år nå.
– Det var ren flaks at jeg fikk tak i dette lokalet. Det hadde ikke stått ledig lenge og det var tre-fire andre som også var ute etter det. Jeg ville starte det her fordi det manglet et skandinavisk sted i dette området.
Mange skandinavere
Konseptet til Matkassen er god svensk husmannskost og skandinavisk mat, både på tallerken i restauranten og som folk kan kjøpe med seg hjem og tilberede selv. Fulle hyller med populære matvarer og delikatessedisk med godt utvalg i sild og ost, gjør at mange legger turen innom når de er i området. Med første øyekast er det kanskje ikke så lett å finne stedet, der det ligger ved siden av Notarius på La Zenia.
Gjestene er både engelskmenn, tyskere, spanjoler og andre som setter pris på de skandinaviske smaker. Likevel er det nok flest skandinaviske kunder.
– Hele Orihuela Costa er jo veldig populært blant skandinavere. Vi har byggefeltet Oasis Beach som ligger rett ovenfor La Zenia Boulevard, og der holder det til veldig mange svensker og nordmenn, påpeker Niclas.
Både frokost og lunsj
Niclas endrer litt på konsept, åpningstider og tilbud alt etter hvilke årstid det er og hva han tror kommer til å slå an blant gjestene.
– Nå har vi nettopp startet opp med å servere frokostbuffet og lunsjbuffet fem dager i uka. Til frokost får du f.eks både egg, bacon, hjemmelaget yoghurt, müsli og sylte.
Lunsjmenyen rullerer hver dag og består av det man kan kalle god svensk husmanskost. Her finner du retter som ”Farmors kjøttsuppe og pannekaker”, ”Biff ala Lindstrøm med poteter og saus” eller røkte pølser med dillpotetmos”.
Åpent om kvelden
Fra april av holder de også åpent på kveldstid. Da blir det litt mer sommerlig og internasjonal mat som hamburgere og grillmat. Innimellom er det også egne kveldsarrangementer som kreps- og skalldyraften , grillbuffe eller som det populære julebordet før jul.
– Vi hadde bare planlagt et julebord, men endte opp med fire stykker, og enda etterspør folk et julebord til, smiler svensken.
Lærer spanjoler å ”fika”
Niclas har også merket at nysgjerrigheten på skandinaviske smaker øker blant spanjoler.
– Noen av bedriftskundene i nærområdet som bestiller catering skal alltid ha med skagenrøre og sild.
Ved inngangsdøra står et stort skilt om å kunsten å ”fika” og forklaringen på hva det er. ”Fika” er dette svenske ordet på en kaffepause med venner, familie eller kollegaer. Ved siden av kaffen serverer man noe søtt til som et kakestykke, wienerbrød eller bolle.
– Vi må jo prøve å lære de spanske gjestene våre å ”fika” også, og selv om de alltid må ha sin tostado til frokost, tar de gjerne noe søtt senere på dagen. Wienerbrød eller sjokoladeboller er blitt veldig populært.
Bytte bøker
Borte ved vinduet står en stabel med brukte bøker. Dette er sånn som gjestene har lagt igjen eller de har fått fra folk som reiser hjem. Her finner man de fleste av de kjente skandinaviske krimforfatterne i pocketutgave. Prinsippet er enkelt, du kan forsyne deg av like mange bøker som du legger igjen.
– Vi har faktisk mest norske bøker, men jeg vet ikke om det er fordi vi har flest norske gjester eller fordi nordmenn leser mest, avslutter Niclas Andersèn.
SI anbefaler
Baguett med skagenrøre
Biff ala Lindstrøm
Skjokoladekake

















