-Ribbe, pinnekjøtt og lutefisk fortsatt favorittene blant nordmenn i Spania
Frode Martinsen fra Trondheim har drevet dagligvarehandelen Tema 2000 i Albir i fem år. Her spesialiserer han seg på å tilby norske varer til et hovedsakelig publikum. Han forteller at nordmenn tviholder på den norske julematen og at det er liten endring i spisevanene for nordmenn som bor i Spania.
Klassikerne selger mest
-Her i butikken er det egentlig kun norske varer vi selger. Nå i førjulstiden merker vi for eksempel at julemarsipan viktig for mange, men det vi selger mest av er klassikere som pinnekjøtt og lutefisk. Lutefisk aller mest, det er virkelig stort. I tillegg selger vi masse julekaker. Om vi ikke har alle syv sortene så kjører vi vel nesten alt, for nordmenn vil ha både sirupssnipper, krumkaker, pepperkaker, belinerkranset og serinakaker. Og, så skal det være julebrus, uansett om man er sju eller sytti, ler Martinsen.
– Har handlemønsteret til nordmenn som bor i Spania endret seg de siste årene?
-Nei, ikke i det hele tatt. Det som er utslagsgivende er hvor man kommer fra i Norge. Vestlendinger kjøper pinnekjøtt og vossakorv, mens trønderne foretrekker svineribbe. Nordlendingene skal ha lutefisk, og det må komme fra Lofoten, hvis ikke vil de ikke ha det, smiler butikkeieren.
– Hvilke andre varer er populære nå i førjulstiden?
-Vel, vi i butikken lager våre egne julebrød som er veldig etterspurt blant kundene. I tillegg selger vi også hjemmelagde tova-tøfler, som vi også strikker på bestilling, og hjemmelaget norsk julepynt. Vi har allerede gått tom for sylte, noe som skyldes at vi har kalkulert feil. I fjor fikk vi for mye og i år har vi dessverre allerede gått tom, beklager trønderen.
Aldri prøvd spansk julemat
-Når man ikke har norsk ribbe må man ta til takke med dansk, sier Steinar Nyrud mens han graver fram en svinneribbe i frysedisken.
Nordlendingen forteller at han har feiret julen her i Spania de siste tretten årene.
-Jeg kommer fra Sandesjøen i Helgeland og på julaften er det ribbe og medisterpølser som gjelder. Som tilbehør serverer vi kokt potet, gulrøtter, surkål og rødkål, og selvfølgelig akevitt og øl.
– Hva synes du om spanske julemat?
-Det er mange steder hvor det er norsk og skandinavisk mat slik at du får det du vil ha.
Jeg bor fast her nede og kjenner helt ærlig ikke til noe annet. Jeg må innrømme at jeg aldri har smakt julematen her i Spania, selv om jeg jo spiser mye spansk mat ellers da. Men i høytiden vil jeg ha ekte tradisjonell julemat, understreker Nyrud.