Etter åtte år som rektor ved Solvang barneskole i Hamar kommune tiltrår Jorid Skinnehaugen Myhre stillingen som ny rektor ved Den norske skole Costa Blanca (DnsCB) når Knut Lithell går av med avtalefestet pensjon 1. oktober. Skinnehaugen Myhre er utdannet pedagog og har i tillegg en bachelor innen skole- og endringsledelse fra BI.
Av Fredrik Kruse
-Egentlig begynte jeg i rektorjobben allerede i august, og jeg synes det har vært fint at Knut og jeg har kunnet gått i tospann helt til han nå går av med avtalefestet pensjon denne uken. I starten har vi fordelt oppgavene mellom oss, og det har vært trygt og godt å ha ham ved min side de første ukene, forteller en blid påtroppende rektor da SPANIA I DAG møter henne over en kaffe ved strandpromenaden i Albir.
Hvordan har den første tiden i Spania artet seg?
-Helt fra starten av har erfaringene vært udelt positive. Det har vært mye å sette seg inn i, men mye er også igjenkjennbart fra det jeg kommer fra i Norge. Min førsteprioritet nå i begynnelsen har selvfølgelig vært å bli kjent med lærere, ansatt og elevene. Det er åpenbart at det er skapt gode relasjoner mellom lærere og elever ved skolen, noe som skaper både trygghet og trivsel. Det som også er veldig bra ved DnsCB er at skolen vektlegger mer veiledning enn tilsyn for å få skolen bra og dette er noe jeg ønsker å bygge videre på for å utvikle institusjonen.
Hva er det som gjør rektorjobben ved DnsCB så spennende?
-Det første året vil jeg bruke til å komme inn i systemet og videreføre det grundige arbeidet som allerede er nedlagt ved skolen. Det som er spesielt for meg som påtroppende rektor blir å se helheten i utdanningsløpet og ha rundt 300 elever helt fra 1. til 13. klasse. Overgangen kan bli stor for enkelte, men vi har jobbet godt med problemstillinger rundt kontinuitet og samarbeid rundt hver enkelt elev i Norge. Jeg brenner spesielt for skoleutvikling, dette med å utarbeide gode prosesser sammen med andre, sette mål og jobbe etter de. Ellers blir det også spennende å å se på integreringen og samarbeidet med det spanske miljøet. Det er satt i gang flere tiltak for å få bedre kopling med det spanske lokalsamfunnet, kan den nyansatte rektoren fortelle.
Hvordan står det til med spanskkunnskapene?
-I tillegg til å bli kjent med de ansatte og skolen har det nå i starten selvfølgelig vært mange praktiske gjøremål å ta hånd om – som blant annet å skaffe bolig og bil. Men, noe av det eller første jeg gjorde da jeg kom nedover var faktisk å starte på spanskkurs. Jeg syntes det var veldig viktig å komme i gang med spansken så raskt som mulig. Jeg har en kjempeflink spansklærer og har jobbet mye med dette. Selv om jeg synes det går svært bra så langt er det viktig å komme seg ut og praktisere og bruke språket mest mulig.
Hvilket inntrykk har du fått av Costa Blanca så langt?
-Familien har feriert i på Costa Blanca flere ganger, spesielt da de tre guttene mine var litt yngre. Jeg synes det er spesielt fint i Villajoyosa og jeg gleder meg nå til å få litt tid til sykle rundt og bli bedre kjent i områder som for eksempel Calpe. Jeg er veldig glad i naturen og her på Costa Blanca Nord kommer man seg enkelt til mange ulike steder bare ved å bruke sykkelen, slik at jeg gleder meg spesielt til å utforske fjell- og naturområdene i nærheten, avslutter den blide rektoren før hun haster videre til dagens spanskundervisning.

Den påtroppende rektoren ble denne uken presentert overfor kommuneledelsen i Alfaz del Pi. Fra venstre ser vi kommunal rådgiver Elisabeth Marandi Ihlen, byråd for utlendingssaker Marisa Cortes, Jorid Skinnehaugen Myhre, avtroppende rektor Knut Lithell, ordfører Vicente Arques og utdanningsbyråd Isabel Munoz.