Spanias aller beste ost heter Mini-retorta fra Fincha Pasculalete, skal vi tro dommerne i årets World Cheese Awards.
Mini-retorta er for øvrig verdens sjette best ost. «Cornish Kern» fra England ble kåret til verdens beste ost.
Den beste spanske osten kommer altså fra Fincha Pascualete i Caceres, som ligger i Extremadura-regionen. Osten er nesten flytende og har en smak av grønnsaker. Mini-retorta er laget på sauemelk og passer utmerket på toast eller kjeks.
Spania oppnådde hele 13 Supergullmedaljer, 78 gullmedaljer og 165 bronser i konkurransen, der hele 3 000 forskjellige oster fra hele verden ble prøvesmakt. Ingen tvil om at Spania er et realt osteland. Konkurransen foregikk i London.
Norske oster deltok også i World Cheese Awards og fikk gode plasseringer. Her er de norske resultatene:
Lille Aske fra Bo Jensen Dairy fikk supergull, Kvit Geitost fra Tine oppnådde gullmedalje, Capra fra Aslan gård fikk bronsemedalje, Fanaost fra Ostegården fikk bronse, Vellagret Fjelldronning fra fra Avdems Gårsyesterui sikret seg bronsemedalje, Vellagret Norvegia 5 år fra Tine tok bronse ,Holtefjell XO fra Eiker Gårdsysteri oppnådde bronse, Gangstad Camembert fra Gangstad Gårdsysteri fikk bronsemedalje, Granstubben fra Gangstad Gårdsysteri fikk bronsemedalje, Vellagra Fjelldronning fra Avdem Gårdsysteri tok bronsemedalje, Fjellgo fra Eggen Gårdsyesteeri tok sølv, Rød Geit fra Rueslåtten Yesteri tok bronsemedalje, Munkeby fra Munkeby Mariakloster oppnådde bronse, Mild Mester fra Tingvoll ost kapret en bronse, Fjellblå fra Eggen Gårdyesteri sikret seg gull, Edel Frue fra Tingvoll ost tok sølvmedalje og Edel Blå Large fra Gangstad Gårdysteri fikk sølv.
Som et lite osteapropos:
I følge National Geographic kan vi bli avhengige ost. Når vi spiser ost blir det nemlig frigjort morfinlignende kjemikalier i kroppen. Ost inneholder bittesmå mengder av potensielt vanedannende stoffer.
Noen av de vanedannende stoffene kommer fra kasein, som er et melkeprotein som konsentreres i løpet av osteproduksjonen. Fordøyelsessystemet vårt bryter ned kaseinet, og det frigjør morfinlignende kjemikalier som kalles kasomorfiner.