Gazpacho er en kald nytelse på varme spanske sommerdager. Suppa har tomater som basisingrediens, men ellers er det svært mange forskjellige oppskriftsvarianter på denne suppa. Topping kan også variere fra egg, ristede mandler, gressløk, brødkrutonger, crème fraiche eller persille. «Vår» suppe er proppfull av grønnsaker.
Enkel | Ca. 15 minutter | Serveres som forrett eller alene, avhengig av mengde
Du trenger følgende ingredienser til fire porsjoner:
4 stk. store og modne tomater, flådd og skåret i båter
1 boks hermetiske tomater
½ stk. rød paprika, skåret i store biter
2 vårløk, kuttet i biter
1 slangeagurk, kuttet i små biter
2 fedd hvitløk
½ stk. løk eller rødløk, skåret i båter
½ stk. chili, ta ut frøene
Litt persille
1 stk. liten loff, uten skorpe, oppskåret i små biter.
Saft av en ½ sitron
6 ss. olivenolje, extra virgin
Salt
Pepper
Slik gjør du for å få et vellykket resultat:
Legg alle grønnsakene i en foodprocessor og kjør den på full stryke i ca. åtte-ti minutter. Tilsett loffen, olivenolje, sitronsaft, litt salt og pepper. Kjør i et halvt minutt eller til loffen er «borte». Hell alt innholdet i en bolle og sett det kaldt i kjøleskapet i minst 45 minutter, gjerne lenger.
Serveres kald, gjerne toppet med en persillekvast. Kan også legge et par-tre isbiter eller knust is i suppa ved servering.
Flytende salat
Gazpacho har tilnavnet den flytende salat og har sin opprinnelse fra Andalucia, der for øvrig mange matoppskrifter kommer i fra.
Den kalde suppen er Andalucias mest kjente rett og kommer fra tiden da Spania var en del av den islamske verden. Suppa ble opprinnelig kalt ajo blanco og bestod da av mandler, brød, olivenolje, hvitløk, salt og pepper. Siden kom friske druer til i kostholdet blant innbyggerne i Malaga.
Brukte morter
Etter at det muslimske herredømme tok slutt og Columbus oppdaget USA, ble nye ingredienser hentet til Spania, blant annet tomater. Tomatene ble en suksessrik del av den moderne gazpacoen. Innbyggerne i Sevilla og Cordoba skal ha vært først ute med å bruke tomater i suppa.
I tidligere tider, før foodprocessoren kom inn i kjøkkenhverdagen, ble en morter benyttet for å knuse suppas ingredienser.
Brødet som ble benyttet var ofte en uke gammelt. To-tre dagers loff kan med hell benyttes i dagens oppskrifter.
Fremveksten og populariteten knyttet til gazpacho kom gjennom at Eugenia de Montijo, kona til franske keiser Napoleon III, i det nittende århundre brakte med seg oppskriftene til blant nord Spania. Derifra spredde retten seg over hele landet.
Mange varianter
Til USA kom den kalde tomatsuppen i 1824 uten at vi med sikkerhet kan fastslå når andre europeiske land tok etter denne oppskriften.
Det finnes altså mange oppskrifter innenfor det man kan kalle tradisjonell gazpacho, men det er også andre mer spesielle varianter som inneholder majones, pasta og mandler i dagens spanske kosthold.
Gazpacho kommer av det hebraiske ordet gazaz, som betyr å bryte i biter. Da med tanke på brødet eller loffen som brytes.
Det finnes også et par varme varianter av gazpacho, som i all sin enkelhet kalles gazpacho caliente.