Framtiden i våre hender (FIVH) og Bama Gruppen, samt Coop, har havnet i en forholdsvis heftig krangel. Bakgrunnen for «tomatkrigen» i Norge, er kjøp og import av spanske tomater.
Magasinet Framtiden i våre hender, har vært på reportasjetur i Andalucia i sør-Spania. Her mener de å kunne dokumentere, at menneskerettighetene brytes i landbruket i stor stil. Det er egentlig ingen stor nyhet isolert sett, men likevel viktig.
Norsk tomatimport
Spania er den nest viktigste utenlandske produsenten av frukt og grønnsaker. Norge kjøper inn mer produkter kun i fra Italia. I underkant av halvparten av den norske tomatimporten til Norge kommer fra Spania.
Norge importerer ca. 11 000 tonn med spanske tomater hvert år.
Ifølge magasinet til den norske organisasjonen, er tomaten den grønnsaken som fører med seg mest matsvinn, bruker mest vannressurser, mest sprøytemidler og er den mest klimagassintensive grønnsaken sammen med paprika.
Coop og Bama
I artikkelen står marokkanske Youssef Alami, som egentlig ikke er hans offisielle navn, fram. Han hadde spurt arbeidsgiveren sin om minstelønn etter å ha jobbet i 11 år på samme arbeidsplass. Svaret var at han fikk sparken, men trebarnsfaren tok saken til retten ved hjelp av en fagforening. Arbeideren vant fram, fikk 150 000 norske kroner i erstatning av bonden som eier plantasjen.
-Både Coop og Bama kjøper tomater av denne bonden, skriver magasinet.
Flere rettighetsbrudd
På sin ukelange reportasjereise, fant Framtiden i våre hender angivelig flere alvorlige rettighetsbrudd hos leverandører som er knyttet til de to norske selskapene. Det gjelder blant annet underrapportering av timer.
Denne formen for underrapportering har også spanske fagforeninger påpekte ved flere anledninger. En arbeider ble bedt om å jobbe gratis, for å få utbetalt feriepenger han hadde krav på. Eksemplene om graverende arbeidsforhold er mange, og gjennom spanske medier har det også ved flere anledninger vært fokus på arbeidsforholdene i spansk landbruk generelt.
Lav pris, høy kvalitet
-Produksjonen her er akkurat slik Nord-Europa ønsker. De fleste vil betale de laveste prisene for den høyeste kvaliteten. Det er ikke mulig å få dette til uten at noen blir skadelidende, mener Jose Garcia Cuevas, leder av en spansk fagforening og aktivist.
Mange jobber i spansk jordbruk uten lovlige papirer. En god del av disse personene kommer fra Sør Amerika. De siste årene skal det bitt avdekket nærmere 2 000 personer som jobbet uten kontrakter.
Både Coop og Bama sier at de ikke kjenner seg igjen i beskyldningene. Bama opplyser at de utfører opptil hundre kontroller i året fordelt på sine internasjonale leverandører. Med seg har selskapet med seg en sjekkliste på åtti punkter. Både Coop og Bama opplyser at de har funnet null avvik i årene 2020 til 2023.
Prioriterer sosiale forhold
Både Coop og Bama hevder at de prioriterer å kartlegge dårlige sosiale forhold hos sine produsenter. Bama sier at arbeiderne har en timelønn på linje med minstelønna i Spania. Coop på sine bekrefter at arbeiderne har kontrakter, men svarer ikke på hva den gjennomsnittlige månedslønna er.
Fremtiden i våre hender ønsker primært ikke at Norge skal slutte å kjøpe frukt og grønnsaker fra Spania, men vil at norske importører skal få bedre kontroll med egne leverandører. Maten skal være rygg, også for de som produserer den, mener FIVH.
I et tilsvar, offentligjort i avisa Klassekampen, skriver konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Pia Gulbrandsen at Fremtiden i våre hender på mange måter har gjort en grundig jobb med sin rapport «Rettighetsbrudd bak norsk tomatimport». Bama deler FIVHs bekymringer for arbeidere i tomatnæringen.
Blir helt feil
-Dessverre blir et helt feil når FIVH antar at alle produsenter som leverer tomater til våre leverandører, også selger sine tomater til Bama. Det stemmer ikke.
Pia Gulbrandsen opplyser i samme leserbrev, at Bama i fjor benyttet 16 tomatleverandører i spania. Totalt representerer disse 600 produsenter. Bama handlet tomater fra kun 100 av disse, fordi disse tilfredsstiller Bamas strenge krav knyttet til miljø, arbeidsforhold og sosiale rettigheter.
Kan bli bedre
-Hvis FIVH intervjuer 20 arbeidere, er det altså en større sjanse for at de ikke leverer til Bama enn at de gjør det. Resultatet av FIVHs arbeid blir dessverre udokumenterte anklager basert på feilaktige premisser, mener konserndirektøren, som legger til at Bama kan bli bedre. Blant annet ved å gjennomføre flere uanmeldte besøk, og snakke med fagforeningene i større grad.
En produsent som Bama samarbeider med, er felt i et gruppesøksmål. Den saken var ikke Bama kjent med.
«Anklagene fra FIVH er
basert på feilaktige premisser»
Ute av Almeria
Det hører med til historien, at Coop nå er helt ute av Almeria i Andalucia. Selskapet erstatter spanske tomater med tomater fra Marokko.
Bama har også økt importen fra Marokko. Akkurat som om det hjelper. Mens Spania vurderes som et mellomrisikoland når det gelder brudd på menneskerettighetene, er Marokko nemlig definert som et høyrisikoland.
Marokko bidrar til økt prispress på spanske landbruksprodukter, og mye tyder på at arbeidsforholdene ikke er noe bedre enn i Spania siden landet kan levere frukt og grønt til ekstremt lave priser.
Marokko-paradoks
Et annet paradoks, er at mens Spania sees på som Europas frukt- og grønnsakshage, har Marokko blitt Spanias egen frukt- og grønnsakshage. Importen fra Marokko til Spania øker, og over 30 spanske selskaper er involvert i landbruksdrift i landet. Marokko har hentet kompetanse og teknologi fra nettopp Andalucia, og andre store landbruksområder i Spania.
Spanske bønder raser over importøkningen og påpeker at verken miljø eller arbeidernes rettigheter ivaretas.
Hepatitt-jordbær
Nylig ble jordbær fra Marokko stoppet ved grensa til Spania. Jordbærene innhold Hepatitt A-virus. Bakgrunnen var antakeligvis, at bærene var vannet med urent vann, som var fulle av miljøgifter.
Med tanke på tomater, importerer tomatlandet Spania 57 926 tonn med tomater fra Marokko. Lav pris er egentlig eneste årsak.