Årsaken til nedgang i spanske fødsler, som er den nest laveste i EU, har ført til en rekke innspill hva angår årsaken til nedgangen. Mannen får blant annet skylda.
En ny, plausibel forklaring dukker nå opp i denne forbindelse. Fødselsnedgangen i Spania, kan komme av mannens manglende evne til å ta del i husarbeidet.
1,16 prosent i Spania
I 2022 var fødselsraten på spanske kvinner på 1,16 prosent.
I kjølvannet av fødselsratenedgangen, kommer det nemlig ny statistikk om menns deltagelse i husarbeidet i EU. Det er Eurostat, EUs eget Statistiske Sentralbyrå som slipper brannfakkelen.
Spanske menn bidrar bare med 30 prosent i husarbeidet, mens spanske kvinner står med de resterende 70 prosent. En real skjevdeling altså.
40-50 prosent
I Polen, til sammenligning, tar den polske mann del i 21 prosent av husarbeidet, mens fødselsraten her utgjør 1,29 prosent. Gjennomsnittlig fødselsrate i EU er 1,46 prosent. I Tsjekkia er «deltagerraten» for menn i husarbeidet kun 18 prosent, mens fødselsraten for kvinner i Tsjekkia er på 1,46 prosent.
På Island og Sverige er deltagerprosenten for menn i husarbeid på 40 og 50 prosent, mens samtidig føder kvinnene i disse to land over snittprosenten i EU, som er på 1,46.
Under Spania
Enda mer spriker denne statistikken i forhold til Frankrike. Her er menns engasjement i husarbeidet under spanske menns engasjement, mens franske kvinner fødselstall er likevel på 1,79 prosent mot spanske kvinner på 1,16 prosent.
Malta er det landet iEU, som har det laveste fødselsraten. Den er på 1,06 barn per kvinne.
Euro, er å undersøke snittalderen for fødende kvinner. I Spania er den 31 år og syv måneder, bare slått av Italia med 31 år og åtte måneder. Albania har det laveste snittaldere for fødende kvinner med 27 år.
Færre barn
Eurostatundersøkelsen påpeker i sine kommentarer, at fortsetter denne lave fødselsraten, vil EU ikke kunne inndekke «erstatningsraten», hvor antall fødende ikke inndekker antall døende. Det vil igjen føre til en synkende befolkning og derpå økonomisk nedgang, som konsekvens.
I EU ble det født 3,88 millioner barn i 2022 mot 6,8 millioner i 1964.
Fødselsnedgangen i Spania starter i 1970 og følger med mønster fra hele EU, hvor kvinners posisjon i samfunnet endrer seg. Kvinnene tar mer utdannelse, og de arbeider i samfunnet på lik linje med menn, noe som resulterer i en nedgang i fødsler.
Bor lenge hjemme
Og enda et poeng som illustrerer samfunnsmessig utvikling, er at i både Italia og Spania bor ungdommen lengre hos foreldrene en noen gang tidligere. I Italia bor 47 prosent av de unge mellom 25 og 34 år fortsatt hos foreldrene. I Spania er flytter de unge ut fra foreldrehjemmet når de er 30 år i snitt.
Enda et fenomen i Spania, er at 18 prosent av de unge i arbeid ikke har fast stilling. De unge er ansatt på korttidskontrakter ,som selvfølgelig kreerer en usikkerhet i forhold til de økonomiske betraktninger med å gå til anskaffelse av egnet boforhold.