Mona de Pasqua er Spanias påskekake. Denne kaka kan lages i en rekke ulike varianter. Sjokolade har blitt mer og mer vanlig å bruke de siste årene.
Ganske lang tid | Tålmodighetsarbeide | Dessert | Drikk gjerne portvin, eller en søt vin fra Penedes til sjokoladekaka
Egg spiller en sentral rolle i de fleste oppskrifter. I Catalonia, der påskekaka er mest populært, benyttes sjokoladeegg på toppen av kaka, mens det i andre regioner benyttes vanlige, kokte egg. Kakas opprinnelse skal stramme tilbake fra den tiden araberne hadde sin storhetsperiode i Spania.
Monas deles som oftest med familien. Man tar med seg kaka til slekt og venner i påskehelgen og deler med seg.
Den kjente sjokoladefabrikken Chocovic har en oppskrift som er en mellomting mellom en gammel og en ny oppskrift. Vi har valgt å presentere denne Mona de Xocolata.
Til kremen:
60 g sukker
4 dl. kremfløte
160 gram mørk sjokolade
Til kaka:
Seks store egg, eventuelt åtte små
320 g usaltet smør
2320 g sukker
315 g hvetemel
Til sirupen
2,5 dl. vann
125 g sukker
225 g mørk sjokolade i småbiter
Sjokoladeegg, evt., marsipanegg
Du gjør slik for et godt resultat:
Ha fløten i en kjele og la alt får et oppkok på svak varme. Ha i sukkeret og rør godt. Legg i sjokoladen og rør til alt er smeltet. Avkjøl blandingen. Dekk til og sett kjelen i kjøleskapet i ett døgn.
Sett stekeovnen på 190 grader, smør en rund form med diameter 25 cm. Dryss litt mel i formen.
Ha smøret i en bolle og rør til konsistensen er luftig. Ha eggene og sukkeret i en annen bolle, og pisk med visp eller mikser til du har stiv eggedosis. Bland inn smør litt etter litt. Sikt melet i deigen og blant godt.
Ta røren og hell den i den nysmurte formen. Kaken skal stekes til den gyllenbrun. Det tar ca. 50-55 minutter. Sjekk at deigen i kaka også er stekt. Sett formen til avkjøling på en rist på benken.
Sukkersirupen blandes med sukker og vann. Kok opp på middels varme og la alt koke til det blir sirupsaktig. Ca. fire-fem minutter tar det. Pass på at blandingen ikke bli for gyllen.
Ha sjokoladebitene i en bolle, helst av rustfritt stål. Plasser bollen over en kjele med litt kokende vann. Rør hele tiden til sjokoladen er smeltet.
Hell deretter sjokoladen over på en glatt flate, for eksempel en marmorplate, slik at sjokoladen brer seg utover i et løvtynt lag. Sjokoladen må være helt kald. Bruk en skarp kniv og høvl av sjokoladen. Det skal bli krøller til pynt på toppen!
Siste steg er selve monteringen av kaka. Ta ut kremen fra kjøleskapet og pisk den til kremen er så tykk at du kan smøre den på kaka. Ta kaka ut av formen og del den i to horisontalt. Spre sirupen på den ene delen og resten av sjokoladekremen oppå. Plasser den andre kakedelen popp på denne igjen. Du legger til siste et lag med sjokoladekrem på toppen.
Pynten kan altså være sjokoladeegg, eller andre sjokoladefigurer. Barna er mer glad i pynten enn den mektige kaka.