Det er ikke mange ukene siden strendene i spanske Galicia og Asturias var oversvømt av plastpellets, eller. Mikroplast. Dette er et plastmareritt av dimensjoner for både Spania og resten av verden på kort, mellomlang og lang sikt.
Kommentar Jon Henriksen
Bakgrunnen for plastpelletsen dukket opp på spanske strender, kom av at et Liberia-registrert containerskip mistet seks containere med slik pellets i sjøen utenfor Portugal. Mikroplasten har siden beveget seg mot blant annet Spania.
Lasteskipet er anmeldt for miljøkriminalitet av organisasjonen «Ecologistas en Accion».
Plastpelletsene er så små, at fugler, fisker og andre marine dyr, spiser dem siden de minner om mat. Konsekvensene er at for eksempel at fisk får skader og sår innvendig, slik at de slutter å spise med den følge at de dør. Det at de ulike artene også får i seg forskjellige typer miljøgifter, bidrar til å skape nye utfordringer.
Det er påvist at over 200 marine arter får i seg plastpellets og annen plast som finnes i havet. Utviklingen er negativ i den forstand at problemet øker.
Plastpelletsen har også en innvirkning på oss mennesker. Pellets i strandsonen har langtidskonsekvenser og har en indirekte effekt på økosystemet gjennom at strendene forandrer seg, Temperaturen i sanden blir for eksempel annerledes når den blandes med plast.
Vegetasjonen i strandområdene tar også skade.
«Plasten i havet for også store
samfunns- økonomiske konsekvenser»
Plasten i havet får også samfunnsøkonomiske konsekvenser, da fiskere mister jobben siden fisken i havet dør. I tillegg vil færre kjøpe fisk som åpenbart kan være forusenset av plast.
Det finnes per nå ikke noe regelverk som regulerer transport av plastpellets. Annen farlig last på sjøen er underlagt risikoanalyser, men slik er det altså ikke for plastpellets. Transporten burde vært sammenlignet med anen farlig last og transport.
Materialbruken i industriell produksjon burde også vært mye strengere. Altfor mange benytter seg av plast i sine produkter. Gjenbruk av plast kan også benyttes i større grad enn det som er vanlig i dag.
Europakommisjonen ser alvorlig på mikroplastforurensning fra plastpellets. Det foreligger et forslag til nytt regelverk, der høringsfristen var første uka i januar i år. Følgelig vet ingen hva det nye regelverket vil innebære, men det antas at innspillene er mange og positive, slik at regelverket endres.
De nye reglene er en del av EUs handlingsplan for miljøforurensning, hvor det innen 2030 skal være minst 30 prosent reduksjon i utslipp av mikroplast.
Imellomtiden får vi forbrukere kildesortere og verken kaste plast i naturen, eller i havet.