Elda har en turbulent historie. Byen er i stor grad blitt gitt bort, solgt, annektert og brukt som byttemiddel gjennom mange hundre år. Videre har den ligget i skuddlinjen for flere slag som er blitt utkjempet, og svartedauden, som herjet i store deler av Europa i årene 1347-51, rammet Elda ekstra hardt.
Av Rikke Iuell Printz
Da muslimene ble fortrengt i 1609 ble byen liggende mer eller mindre øde, og både bygninger og landbruk forfalt. Etter hvert ble imidlertid byen bosatt av kristne som kom nordfra, noe som har ført til at det den dag i dag snakkes vesentlig mer kastelansk/spansk i Elda enn i byene rundt hvor det i stor grad snakkes valenciansk.
Levde av landbruk
Det er funnet spor etter bosettinger i området som kan dateres tilbake til yngre steinalder, men det var først da muslimene bygget borgen i siste halvdel av 1100-tallet at byen fikk de konturene vi kjenner i dag.
Byens innbyggere levde tidligere i stor grad av landbruk, de var dyktige bønder og flinke til å utnytte vannet fra elven. I de tørrere skråningene rundt byen ble det laget terrasser for dyrking av oliven og mandler.
Over tusen skoprodusenter
Da skoproduksjonen begynte å skyte fart på midten av 1800-tallet dukket det opp små og store verksteder over alt, og i sin storhetstid fantes det over 1000 skoprodusenter i byen og områdene rundt. Skoene ble stort sett produsert i de private hjemmene; hver mann sin ”fabrikk”.
Elda, sammen med nabobyene Elche, Alcoy og Villena står fremdeles for over halvparten av den totale skoproduksjonen i Spania. Så det er ingen tilfeldighet at et av verdens største og beste skomuseum er lagt nettopp til denne byen.
Castillo de Elda er nesten” brukt opp”
Elda er i dag en travel by med sine drøye 58.000 innbyggere. Vi har tatt av A-31, hovedveien mellom Alicante og Madrid, og finner omsider en parkeringsplass i den gamle bydelen like ved El Castillo de Elda. Selve borgen er i en trist forfatning, her gjenstår det mye restaureringsarbeid.
I tillegg er store deler av de gamle ruinene spredd rundt i Elda, byens borgere har vært og forsynt seg med stein i mange, mange år når de har hatt bruk for litt ekstra byggemateriale. Det arrangeres ingen form for regelmessig omvisning, men skulle du ønske å ta ruinene nærmere i øyesyn, kan du henvende deg på rådhuset. På arkeologiske museum finnes det i tillegg en modell av borgen fra dens glanstid.
Yrende liv
Vi har lyst på kaffe og slår vi oss ned på Plaza Mayor. Her er det et yrende liv, mange små, koselige kafeer som delvis ligger under buegangene på bygningene som omkranser den store firkantede plassen.
Vårt neste stopp er kirken Santa Ana, den eldste kristne kirken i Alicante-provinsen. Den ble påbegynt i 1528 på ruinene av en gammel muslimsk moské. I 1936 ble den delvis ødelagt av en bevegelse bestående av anarkister, sosialister og kommunister, men er restaurert etter dette.
El Museo del Calzado
Men Elda er altså først og fremst sko! Skomuseet, Museo del Calzado, er nå en av Eldas største attraksjoner. Hele 7.000 sko er stilt ut, enda flere ligger lagret. Innledningsvis får vi en innføring i hvordan sko ble laget i gamle dager, her er det satt opp benker og bord fulle av gamle symaskiner, lester, skinn, lær og diverse utstyr. Ønsker du å lage dine egne espadrillos får du en trinn-for-trinn-innføring i hvordan du bør gå fram…
I etasjen over finner vi blant annet sko helt tilbake fra den gang de første skoene ble laget ca. 500 år før Kristus, de minner nok mest om våre sokker. Litt bortenfor finner vi platåsko som er over en halv meter høye, sko til krigere som må ha vært tilnærmet umulig å bevege seg i, og sko til kjente idrettsutøvere og celebriteter. Skoene til Pippi Langstrømpe har de imidlertid ikke, men det henger et stort bilde av dem på veggen.
En søt side
Siste stopp i museet er en lekker skobutikk hvor de mest kjente sko-produsentene i Spania er representert. Så ta med penger eller kredittkort! De som ikke har fått nok sko etter dette, kan gå Ruta del Calzado, en shoppingrunde som er lagt opp for at de besøkende lettere skal finne frem til bra skobutikker som kan tilby sko av høy kvalitet til en rimelig penge. Og de er det mange av!
Elda har også en søt side, i byen produseres Spanias beste kaker. Dette i følge turistbrosjyren. Så pass på ikke å fylle opp hele shoppingbagen med sko – men spar litt plass til de søte sakene!
Faktaboks:
- Elda ligger langs A-31, hovedveien som går mellom Alicante og Madrid, 38 km fra Alicante. Byen har i dag cirka 52.800 innbyggere.
- www.shoeinfonet.com/about%20shoes/museum/spain/elda/elda.htm
- www.elda.es
(Hovedbilde: Kirken Santa Ana)