Mobiltelefonbruk blant barn og unge er i fokus i Spania og i Norge om dagen. De kritiske røstene er mange, og uten evne til å se at det også finnes glede og positiv historikk knyttet til mobiltelefonen.
Kommentar Jon Henriksen
50 000 underskrifter på plattformen Change.org er registrert. Her oppfordres det til et forbud mot at barn under 14 år, eventuelt 16 år, skal få bruke mobiltelefon. Argumentet er at mobiltelefonen skader barnas psykiske og fysiske helse.
Medietilsynet i Norge opplyser at ved tiårsalder har nesten alle barn en mobil. Foreldre med høy utdannelse er noe mer skeptiske til å gi barna mobiltelefon, viser en undersøkelse som tilsynet har foretatt. 71 prosent av norske barn får mobiltelefon mellom 7 og 10 år. Dette er tall fra 2018, så andelen er garantert høyere i 2023.
Det å forby bruk av mobiltelefonen for de yngste, virker urealistisk og lite klokt. Det spanske initiativet er sikkert velment, men forbud av ymse slag har vi lite sans for. Forbud er nødvendige, og vi har ganske mange i samfunnet, men i dette tilfeller vil resultatene bli mindre gode. Det vil også bli umulig å gjennomføre og kontrollere.
For det første, må vi ha evnen til å se mobiltelfonens positive sider. Det at barna kan kontakte foreldrene om nødvendig på dag- og kveldstid, er nok det aller viktigste. Telefonen kan også benyttes som et slags arbeidsverktøy i forbindelse med skolearbeid hjemme. Sosialt kan også mobilen brukes med hell om det finnes klart definerte rammer. Det samme gjelder deling av bilder og filmer.
Det er omfanget av bruken av mobiltelfonen som er utfordringen. Barn og barnebarn, og vi voksne, blir lett oppslukt og avhengige av å sjekke mobiltelefonens mange plattformer. I tide ogutide. De voksne må veilede barna og forklare om hvilke grenser som gjelder.
«Vi må også ha evnen til å se
mobiltelefonens positive sider!»
Norske Barnevakta har, sammen med Telenor, utarbeidet et eget Mobilsertifikat for barn mellom 8 til 11 år. Last ned appen og gå gjennom sammen med dine barn.
Foreldre må selv være gode rollemodeller her som ellers i familielivet. Du kan ikke selv løfte pekefingeren mot barna dine om du selv synder ved å sitte med nesa ned i mobilen til alle døgnets tider.
Det er påvist at barn og unge lett mister konsentrasjonen når mobilbruken blir for heftig. Det er bakgrunnen for at Norges nye kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun har gitt Utdanningsdirektoratet et oppdrag om å utforme regler for mobilfri skole. Det skal etter hvert komme en tydelig anbefaling til norske skoler om at den skal bli mobilfri.
Selvsagt trenger ikke elevene mobiltelefonen i skoletimene og i friminuttene. Den Norske skolen Rojales på Costa Blanca hadde et prøveprosjekt med mobilfri uke i en klasse for en tid tilbake. Resultatene var oppsiktsvekkende og læringen ble bedre, fordi konsentrasjonen bedret seg. Det fører til mer kunnskap, som vi naturligvis heier på.
Foto: -Foreldre må selv være gode rollemodeller når det gjelder mobiltelefonbruk på linje med alt annet i familielivet. Et forbud har vi lite sans for, skriver ansvarlig redaktør i SPANIA I DAG, Jon Henriksen i denne kommentarartikkelen.