Madrid er en vakker og spennende by. Ikke minst har den spanske hovedstaden mange små hemmeligheter og kuriositeter å by på. SPANIA I DAG gir deg i denne artikkelen, med Think Spain som hovedkilde, en liten innføring i mindre kjente sider ved byen.
Av Bjørn J. Klein
Madrid ble grunnlagt i 1202 etter Kristus, men har en lang «fartstid» før dette året. Maurerne, eller araberne fra Nord-Afrika, bygde en borg på toppen av «bakken», stedet hvor god utsikt til fienden var den beste.
Elven som flyter
Maurene erobret Spania og Portugal i år 700 etter Kristus, noe de lyktes med over en femårsperiode. Ordet Madrid kommer av det arabiske ordet Majerit, som betyr «elven som flyter. Ved denne elven bygde araberne sin borg. Denne borgen ble etter hvert til hovedstaden Madrid.
Araberne hadde med seg sitt arabiske språk til Spania og det dominerte språkutviklingen i de 700 årene de var i Spania. De arabiske navnene på steder ser man overalt. Starter ordet Ben som i Benidorm, Al som i Alicante, referer det seg til det det arabiske herredømme. De hadde riktignok ikke makten i hele denne perioden over hele landet, for spanjolene tok tilbake deler av landet, og Kong Alfons den sjette erobret Madrid i 1083.
Utviklingen startet
Slektningen til Alfons den åttende sørget for den offisielle grunnleggingen av Madrid i 1202. På slutten av 1400 tallet, eller mer presist 1490, ender perioden med arabisk dominans i Spania. Ikke nok med det at araberne forsvant, så dukket den tysk-romerske Karl den femte opp og ble konge over det samlede Spania. Han etablerte seg i Madrid og fullførte byggingen av slottet Alcazar. Karl den femte var særs tro mot kristendommen og ble ansett vel i hele Europa. Bakgrunnen var hans holdning mot muslimer – både fra det arabiske kontinent og det osmanske rike i Lilleasia.
I 1561 gjør Filip den annen, Karl den femtes sønn, Madrid til spansk nasjonal hovedstad. Fra dette tidspunkt og fremover, starter utviklingen av det moderne Madrid. Byen er jo en av Europas virkelige hovedsteder.
Djevelens fall
Få hovedsteder i verden kan nemlig skilte med så kjente museer. De ligger der på rekke og rad, El-Prado, Reina Sofia og Thyssen-Bornemizsa. Alle kulturskatter av de sjeldne. Videre utgjør det spanske kongelige slott, og portalen til inngangen til Retiroparken, fantastiske opplevelser.
Retiroparken har usedvanlig flott skulpturer, og en av de mest omtalte er Angel Caido. På norsk kalt Djevelens fall fra himmelen, hvor Lucifer i egen person sendes ned i helvete.
På slutten av 1500 tallet hadde Madrid rundt 25.000 tusen innbyggere. Byen vokste jevnt og trutt til 160.000 på 1800-tallet. Med en slik vekst i folketallet, dukket også behovet opp for samferdselsløsninger. Hest og kjerre fylte bybildet, hvor frakt av mat og dyr dominerte.
Venstrekjøring
Etter hvert ble det starten på at hesten ble drivkraften i frakt av folk i hovedstaden. Og med mer og mer trafikk kom behovet for å få til et kjøremønster i gatene. I Madrid valgte man å følge romernes kjøreskikk ved å kjøre på venstre side av veien. Ettersom kuskene normalt var høyrehendt, holdt de tøylene til hesten i venstre hånd mens de holdt pisken i høyre hånd, for å gi hesten et rapp over baken, eller å benytte pisken til slå eventuelle angripere av kjøretøyet.
I Madrid kjørte biler, hestekjøretøyer og sporvogner på venstre side av veien. Det fortsatte i hele 97 år, mens i Barcelona hadde for lengst flyttet over på høyre side av veien. I Barcelona fulgte de Napoleon, som bestemte at resten av Europa, eller de land han besatte, skulle all trafikk foregå på høyre side av veien.
Spanias stekepanne
I 1924 bestemt endelig spanske myndigheter at alt ferdsel nå skulle flyttes til høyre side av veien, mens metroen den dag i dag kjører på venstre side.
En av undergrunnsstasjonene i Madrid, Tirso de Molina, er bygd over en gammel gravplass fra 1834, hvor ingen av de gravlagte ble flyttet. Det verserer for øvrig en rekke rykter om at de gravlagte «går igjen» i selve stasjonsbygningen.
Madrid ligger på 657 meter over havet, og er den hovedstad som ligger høyest i Europa. Det kan være bitende kaldt der om vinteren og særs varmt der om sommeren. Det er ikke uvanlig at det kan mer enn 45 grader på sommeren. Det legger en demper på arbeidsmoralen, og siestaen forlenges med en kald drikke eller to. Med tanke på landskapet og temperaturforskjellene, kalles Madrid ofte for Spanias stekepanne.
Verdens eldste
Av andre severdigheter må det nevnes at Madrid har verdens eldste restaurant som har vært i konstant drift siden 1725. Casa Botìn var eid av en franskmann med navn Juan Botìn. Restauranten går under navnet «El Sobrino Botìn», Botìns Fetter.
I 1930 ble restauranten solgt til den spanske familien Gonzalez Martin. Den kjente spanske kunstmaleren Goya jobbet der som ekstra betjening i sine unge dager. Restauranten holdt åpent under hele den spanske borgerkrigen, og i Guinness Book of Records blir dette vannhullet nevnt som den restauranten med lengst sammenhengende driften i verden.
Che Guevaras beret
Av andre bemerkelsesverdige bygninger i Madrid ruver Debod Templet, et 2000 år gammelt tempel fra Aswan i Egypt. Dette ble demontert når Aswan dammen ble bygd, og fraktet til Madrid og plassert i La Montana parken.
Spania og Madrid fikk også besøk av Che Guevara i 1959, på vei til Kairo. Under sitt opphold her kjøpte han sin berømte beret rett ved Plaza Major. Alle bilder av Che Guevara har han denne spanske beret på seg. Hodeplagget ble et kjennetegn for den revolusjonære Che Guevara.