Pride er markert den siste tiden over hele verden. Også i Spania har man feiret Pride etter alle kunstens regler i månedsskifte juni/juli. Det heier vi på. Pride angår så absolutt oss alle.
Kommentar Jon Henriksen
Det handler om kjærlighet, frihet og stolthet. Begreper og fakta vi ikke kan og må ta for gitt. Verden er for komplisert og uregjerlig til det. Fortsatt er det slik at homofili sees på som en forbrytelse i 67 land i verden. Kampen for LGTB-personene må følgelig fortsette med uforminsket styrke.
De skeive blir straffeforfulgt og diskriminert. Vold og terror er ikke dagligdags, men heller ikke uvanlig. Vi så det under Pride-feiringen i Oslo i fjor. Da kom det et terrorangrep, og det som egentlig er enda verre er: Etter angrepet, økte antall trusler mot de skeive.
Når LGTB-grupperinger, eller enkeltpersoner, blir rammet øker solidariteten. Samtidig kommer det også hatefulle ytringer og reaksjoner i større grad. Bare i siste halvår av fjoråret, fikk vi en tredobling antall anmeldelser av hatefulle ytringer i Norge. Det er åpenbart at de er bekymringsfullt og skremmende.
I Spania sier 27,5 prosent av de skeive, at de er blitt utsatt for diskriminering. 29 prosent er trakassert. 280 000 skeive personer har de siste fem årene mottatt trusler i Spania, følge en undersøkelse gjort av LTGB-bevegelsens selv. Det er store mørketall på dette området i Spania som i andre land.
«Nestekjærlighet, som kirken predikerer
så ofte de kan, blir tomme ord»
Alle former trusler, om de er rettet mot skeive eller andre grupperinger i samfunnet, må tas på største alvor. Vi har sett at ord kan gjøres om til konkret handling med de verst tenkelige konsekvenser.
Det burde være en selvfølge at alle skal være trygge og ikke oppleve frykt for å være seg selv. I den konteksten er det blant annet sørgelig, for å si det mildt, at kristne mørkemenn verken støtter eller har forståelse for hva Pride dreier seg om. Nestekjærlighet, som kirken predikerer så ofte de kan, blir tomme ord. Holdningen er like konservativ som den er avslørende.
Vi har alle et ansvar for å framsnakke, og jobbe for et mer inkluderende og tolerant samfunn. Alle er like mye verdt uansett seksuell legning, tro og etnisk bakgrunn.
I et internasjonalt, moderne samfunn må ikke de destruktive kreftene vinne frem. Mangfoldet er demokratiets styrke og kraft, derfor må vi alle stille oss bak Pride-feiringene. Vi har egentlig ikke kommet lenger enn at Pride burde det vært snakket om året rundt. Konklusjonen er et tankekors i seg selv.
Foto: -Vi har alle et ansvar for å framsnakke og få et mer inkluderende og tolerant samfunn, skriver ansvarlig redaktør i SPANIA I DAG, Jon Henriksen i denne kommentarartikkelen.