Mye betong, stein og fyllmasse har gått med for å få laget den 1,3 km lange piren som skal tåle alle vær- og vind-forhold.
Fysisk aktivitet er viktig, for et gir mer energi og økt livsglede. Skandinavere mener at vi er framifrå gode; vi bestiger fjelltopper, invaderer skoger og drar på storbyferie med joggesko i kofferten. Men ikke så mange av oss har tatt den daglige turen på en pir. Den muligheten har vi imidlertid i Torrevieja.
Av Rikke Iuell Printz
Paseo del Dique de Levante er blitt et av de mest populære tur-stedene både for Torreviejas egne innbyggere og for turister som besøker byen. Hundrevis av mennesker går daglig denne ”sjøturen” med spektakulær panoramautsikt over havet og byen.
Litt historie
Utskipningen av salt fra Torreviejas saltsjøer ble tidligere gjort fra La Mata. Fra begynnelsen av 1800-tallet ble havnen imidlertid flyttet til Torrevieja, til den innerste delen av havnebassenget der Bar La Marina i dag ligger. Fremdeles finnes det en gammel tre-trapp like ved baren som ble brukt av laste- og losse-arbeiderne. Her var også samlingsstedet for barna , en spennende plass med et yrende liv. Kanskje ventet de også på en pappa eller en storebror.
Utenfor brygga
I 1951 gikk staten inn med midler for å få flyttet selve saltbryggen noen hundre meter lenger bort. Det ble en kostbar affære, bare å få mudret opp utenfor brygga oversteg alle forhåndsberegninger.
Behovet for en pir har tvunget seg frem etter hvert som fiskeflåten og ikke minst omfanget av saltproduksjonen har økt. Havet sto rett på, og gjorde lastingen vanskelig. Det har imidlertid vært mange skjær i sjøen, ikke minst når det gjelder økonomi. Det har vært vanskelig å få tidfestet når byggingen av piren begynte, og i mange år ble konstruksjonen forlatt, og det var et lite attraktivt sted å oppholde seg. Men i år 2000 ble et av dagens mest populære oppholdssteder lagt til listen over byens attraksjoner, og Paseo del Dique de Levante var et faktum. Til stor glede både for turister og – selvfølgelig – byens egne borgere.

El Paseo del Dique, eller El Paseo del Colesterol, som den blir kalt av byens leger. En tur ”ut i det blå” er godt for hjertet!
Små rasteplasser
Den offisielle lengden skal være 1.350 meter. Cirka midtveis har piren en knekk på cirka 160 grader. Underveis finnes små rasteplasser hvor man kan nyte medbragt niste eller bare sitte og beundre utsikten.
Blant Torreviejas egne innbyggere omtales piren også som El Paseo del Colesterol; i følge byens leger er det sunt for folk med høyt blodtrykk og hjerteproblemer å ta den spektakulære sjøturen – helst hver dag!
Fakta:
Piren starter ved Paseo de la Libertad/basargaten i Torrevieja sentrum. Stor parkeringsplass like bak.
http://www.torrevieja.com/es/que-hacer-en-torrevieja/pasear-por-el-dique-de-levante.html

Mujer del Mar, Havets Kvinne. Slik sto nok mange kvinner i Torrevieja (og andre kystbyer) og speidet etter skip med ektemenn og sønner.