Gjenvinning. Det er ett av nøkkelordene knyttet til å berge kloden fra undergang. Spania er på rett vei når det gjelder å samle inn avfall og gjenvinne dette.
Kommentar Jon Henriksen
Nå må ingen forledes til på tro at jobben er gjort. Både for Spanias del, og for andre land, er dette en jobb som må utvikles og gjøres kontinuerlig. Imidlertid begynner gjenvinning så smått å gi resultater.
I 2022 samlet spanske husholdninger inn 1,6 millioner tonn med plast, metall, papir og papp. Det er hele 37 ganger mer enn i 1998. I tillegg til dette jobber organisasjonen Ecovidrio med å samle inn glass med brukbare resultater ut fra rammebetingelsene.
I fjor resirkulerte spanske husholdninger i gjennomsnitt 27,1 kilo avfall. Det er 3,6 prosent mer enn i 2021. Glass er altså ikke med i disse tallene.
Gjenvinningen har mange positive sider. Spania fikk reduserte CO2-utslipp på 1,69 millioner tonn i 2022 takket være avfallsinnsamlingen.
«Kanskje spanjolene kan få et pantesystem-
har vært på besøk i Norge for å lære»
Spania har for øyeblikket 630 000 gule og blå containere plassert om rundt i kommunene. Landet har 97 gjenvinningsanlegg i drift. Det koster det spanske samfunnet 784 millioner euro å drifte ordningene, men det ansees som en god samfunnsinvestering.
I tillegg finnes det altså grønne beholdere som glasset blir samlet inn i. 250 000 slike containere er utplassert med brukbare resultater. Nå skal også restaurantbransjens innlemmes i disse innsamlingen av glass i større grad. Dette er en bransje som håndterer store mengder glassflasker.
Apropos glassflasker: Det er merkelig at det ikke er noen særlig offentlig debatt i Spania om hvorvidt landet skal satse på et pantesystem for flasker og bokser, eller ikke. Det har vært noen spede forsøk, der blant annet norske Tomra har forsøkt, men alle gode forslag har blitt stoppet og trenert. Verken produsentene av drikkevarer, eller dagligvarekjedene, har vært interessert i å innføre et pantesystem.
Kanskje kommer en endring, for nå har spanske drikkevareprodusenter besøkt Infinitums anlegg i Norge. Spanske forbrukere, og forbrukere i Belgia, Tyskland og Storbritannia, får ikke noe igjen for tomgodset i dag. Innsamlingen skjer som nevnt i offentlig regi, hvor totalresultatene da ikke blir så gode. Studiebesøket i Norge kan være først steg mot et pantesystem a la det norske.
Et felles europeisk initiativ til regulering og innføring av pant på plast og bokser bør komme raskt. EU regulerer nesten alt, så hvorfor ikke dette teamet står høyt på dagsorden i Brüssel, er egentlig en gåte.
(Foto: -Det er egentlig en gåte at EU ikke tar et felles initiativ til å innføre et pantesystem på flasker og bokser a la det norske, skriver ansvarlig redaktør i SPANIA I DAG, Jon Henriksen i denne kommentarartikkelen. )