-Vinicius du er en ape! Ordene falt for en stund tilbake på Valencias fotballstadion. Fem ord som har skapt store bølger og rabalder i Spania, og i store deler av verden. Rasismedebatten går i så og si alle spanske kanaler og plattformer.
Kommentar Jon Henriksen
Det er ikke første gangen at den 22 år gamle fotballspilleren fra Brasil, som spiller for Real Madrid, opplever rasisme. Ved flere anledninger har Vinicius jr. fått rasistiske tilrop mot seg under fotballkamper. Situasjonene ar vært så mange og alvorlige, at folk i hans hjemland har demonstrert utenfor Spanias generalkonsulat i Sao Paulo i Brasil.
Rasistiske tilrop til en fotballspiller, og alle andre, er uakseptabelt. Det er også sexistiske og homofobe fornærmelser.
Er Spania et rasistisk land?
Spørsmålet er stilt i mange sammenhenger de siste ukene. Skal vi tro en relativt ny undersøkelse er svaret nei. Kun 0,3 prosent av de spurte i en omfattende meningsmåling mener at Spania ikke består av mange rasister. Den spanske befolkningen mener i all hovedsak, at rasisme ikke er blant de tre største utfordringene som landet har.
Samtidig sier en sjettedel av de spurte, at de har antipati mot innvandrere. Det gir oss et innblikk i at alt ikke alt er helt som det burde være.
Diskriminering i arbeidslivet og i boligmarkedet, samt i idretten, er velkjente fenomener. I EU-sammenheng ligger Spania under gjennomsnittet på disse områdene, men det er likevel ingen grunn til å slå seg til ro og være fornøyd.
«Kunnskap helt fra barnsbein av er
nøkkelen i kampen mot rasisme»
Det å øke kunnskapen, er nøkkelen til at vi i større grad kan slippe rasisme og diskriminering. Helt fra barnsbein av, hjemme, i barnehagen og på skolen, må det skapes forståelse for at alle mennesker er like mye verdt uansett hudfarge, seksuell legning, tro og politiske holdninger.
Ingen må altså forledes til å tro at tilfelle med Vinicius jr. er enestående. Rasisme har også skjedd på norske og svenske fotballbaner til tross for at idrettsbevegelsen i flere år, har forsøkt å stå opp mot rasisme og diskriminering. Alle som driver med idrett, skal føle trygghet for å kunne fortsette med deltakelsen i idretten. Slik er det ikke alltid.
Det er utarbeidet veiledere i norsk idrett, slik at man skal vite hvordan diskriminering og rasisme skal håndteres. Det samme med seksuell trakassering, overgrep, vold og trusler. Utfordringen er at det blir mye skrivebordsarbeid og teori.
Utfordringen er at mye av denne elendigheten skjer i det skjulte og i de dunkle bakrom. Det vi blir kjent med gjennom media, er nok bare toppen av isfjellet.
Arbeidet mot rasisme og alle andre former for diskriminering må altså fortsette med uforminsket styrke. Allerede helst økes.
Foto: Real Madrid