Villena – et skattekammer – står det på store skilt ved innfartsveiene til denne byen som tidligere har vært en av de mest sentralt beliggende steder i hele Communidad Valencia. Vi befinner oss nemlig i et historisk veikryss for reisende mellom kysten og innlandet.
Av Rikke Iuell Printz
Det var her man stoppet for å hvile både seg selv og hestene i gamle dager, og etter at jernbanen kom har mange varer blitt lastet om nettopp her. Villena er virkelig et skattekammer!
En dose koffein
De tre tusen år gamle gullsmedarbeidene som ble funnet i jorda – helt tilfeldig – for over femti år siden, er så vakre at de setter varige spor på netthinnen.
Himmelen er blå og kvikksølvet på vei oppover når vi parkerer bilen i en skyggefull sidegate. De fleste barene er allerede fulle av spanjoler på vei til jobb som bare trenger en dose koffein før de er klar for å gjøre en innsats for sin arbeidsgiver.
Borgen i Villena har fått sitt eget navn, Castillo de la Atalaya (atalaya=vakttårn/utsiktstårn). Den ble påbegynt av maurerne i det 11. århundre, men står muligens på noen gamle romerske ruiner.
Tårnet har fire etasjer, de to nederste ble bygget av maurerne, de to øverste av de kristne etter at muslimene var fortrengt. Borgen har doble vegger, den ytterste er forsterket med 12 tårn, den innerste, som er vesentlig høyere, omslutter selve vakttårnet, la Atalaya. Borgen var lenge stengt på grunn av et storstilt restaureringsarbeid, men er nå åpen for publikum
Byvandring
I tillegg til et turistkontor betjent med hjelpsomme medarbeidere har Villena også et eget “besøkssenter” hvor man, ved hjelp av moderne teknolog, får et innblikk i hva byen har å tilby sine besøkende. Vi anbefaler å starte byvandringen her.
Etter å ha beundret både borgen og den fantastiske utsikten, samt tatt en rusletur blant hvitkalkede hus i den eldste bydelen, begir vi oss i vei til det arkiologiske museum som ligger i samme bygning som El Ayuntamiento, byens rådhus, og rett overfor Turistkontoret.
Museets fulle navn er Museo Arqueológico José Maria Soler, oppkaldt etter en av byens borgere som viet store deler av sitt liv til arkeologisk og etnologiske forskring i og rundt byen. Det er ikke spesielt stort, men har mye spennende å vise frem, her finnes bruksgjenstander som kan dateres 50.000 år tilbake. Villena har også sin egen “Dama”, men hun er bare en svak skygge av sin navnsøster fra Elche.
Gravde opp 10 kilo rent gull
Vi visste lite før vi kom om hva museet hadde å by på, så det som ventet oss i det lille siderommet tok nesten pusten fra oss. I desember 1963 ble det, helt tilfeldig, funnet et gedigent armbånd i gull som veide 500 gram, i forbindelse med noe gravearbeid i byen. En storstilt utgraving ble satt i gang, og ca 60 gjenstander i 23,5 carat gull ble funnet i en diger leirkrukke.
Samlingen besto hovedsakelig av boller, flasker, armbånd, halskjeder og ringer. Den totale vekten var nærmere 10 kilo. Siden det ikke finnes så mange andre arkeologiske funn fra samme sted, er det usikkert hva denne gull-skatten representerte.
Skatten kan ha tilhørt en rik konge eller høvding som ønsket å holde skatten skjult, noen tror den kan være en medgift, én teori er også at dette var varebeholdningen til en svært dyktig gullsmed. Det er mulig å se en liten autentisk film fra selve utgravingen.
Camino de Santiago de Compostela
En av de mange veiene til Santiago de Compostela går gjennom Villena, og byen har også sin egen Iglesia de Santiago, kirken som er oppkalt etter samme apostel (St. Jakob). Kirken ble påbegynt i det 15. århundre, og er inspirert av italienske kirker som ble satt opp i nabolandet på samme tid. I det påfølgende århundre ble det bygget ytterligere en kirke, Iglesia da Santa Maria som bare ligger noen kvartal unna. Begge er åpne for publikum.
Teatro Chapi er en klassisk, vakker bygning, både utvendig og innvendig. Den ble bygget i begynnelsen av forrige århunde, og ble totalrennovert innvendig i 1999. Den er verd et besøk!
I tillegg til skoproduksjon lever Villena godt av sitt jordbruk, her dyrkes gulrøtter, kål, salat og spinat samt epler, pærer, plommer og kirsebær både til eget forbruk og eksport. Jorda er ekstra fuktbar, og i områder som ikke nyter godt av fuktigheten fra elven Vinalopó dyrkes det mer nøysomme vekster som druer, oliven og mandler.
Villena roser seg av å ha flere bodegaer enn noen annen by i samme region, og følgelig også det beste utvalget av lokale viner. I tillegg lager de også en spesiell likør som er svært populær blant lokalbefolkningen som kalles kataki som betyr “smak her” (catar = smake/betrakte og aqui = her). Den minner om en anis-likør.
-You eat zarangollo! And fish!
Vi sitter på en koselig restaurant som ligger litt i utkanten av den eldst bydelen og spør kelneren hva han har å anbefale sultne og slitne turister til lunsj. Det er enkelt å nikke samtykkende til forslaget hans mens vi funderer på hva zarangollo kan være. Ordboken hjelper oss lite.
Etter en stund kommer han bærende med stekt fisk og den mystiske zarangollo’n som viser seg å være en slags omelett bestående av tynt oppskårede squash-biter, løk og poteter samt selvfølgelig egg. Det hele er rikelig smakt til med oregano, persille, salt og pepper. Det smaker usedvanlig godt sammen med den stekte fisken. Etter en stund kommer kelneren tilbake med ytterligere enn rett som vi ikke har bedt om, men som vi gladelig betaler for når regningen kommer. – Gachasmigas, meddeler han oss idet han setter et fat foran oss med forskjellige sorter oppskåret pølse, bacon, paprika og hvitløk, alt ligger i en slags grøt av durum hvetemel. Fantastisk godt!
Det beste kostholdet
Mens han nok en gang fyller opp glassene våre med en nydelig rødvin laget på monastrell-druer, forteller han at Villena har basert sitt kosthold på det beste fra både kyst-områdene og innlandet.
Mette og lykkelige setter vi oss i bilen når solen begynner å helle, og følger anbefalingen vi har fått tidligere på dagen om å legge hjemveien via klosteret i Las Virtudes som ligger ca 5 km sydvest for Villena. Stedet var et tilfluktssted for Villenas borgere da det brøt ut pest i byen i 1474. Ikke bare var det avstanden til den pest-befengte byen som reddet dem, i følge sagnet var det også i stor grad takket være den hellige Virgen de las Virtudes. Denne begivenheten feires med en storstilt feiesta 8. september hvert år.
Fakta:
Villena med sine 35.000 innbyggere ligger ca 500 meter over havet nordvest i Alicante-provinsen, 61 km fra Alicant, langs A31, hovedveien mellom Alicante og Madrid.