Spania ser ut til å ha fått grønt lys fra både EU og fagforeningene for å iverksette en helt ny og omfattende pensjonsreform. Kun arbeidsgiverne vender tommelen ned for reformen, som egentlig er helt revolusjonerende.
Dette skal være første gang i spansk historie at en planlagt reform ikke bare retter seg inn på innskjæringer og besparelser, men den har også en inntektsside ved seg. Skattene skal økes. Det er altså kombinasjonen av de to innsatsfaktorene som vekker noe oppsikt.
Liten nedgang
Målsettingen er at pensjonene i størst mulig grad skal opprettholdes, men en liten nedgang må forventes.
9 011 012 personer mottar i dag pensjon i Spania. Det er en økning på 1,5 millioner på de siste15 årene. Opp mot antallet pensjonister, må vi sammenligne med at det er 20 463 900 som er yrkesaktive. Fram mot 2050 vil antallet pensjonister i Spania stige med nærmere 50 prosent. Det sier seg selv at dette ikke er bærekraftig.
68 prosent av de som mottar pensjon, er såkalt tjenestepensjonister. 17,38 mottar enkepensjon og 0,49 prosent får uføretrygd. Den gjennomsnittlige pensjonen er nå på 1 191 euro i måneden. 70 prosent av kvinnene som mottar pensjon har under dette i pensjonsgivende inntekt.
EU-snittet
I starten på 2023 ble pensjonene hevet med 8,5 posent for å kompensere høy prisstigning og inflasjon. Tidligere spanske politikere ikke korrigert for inflasjonen, men kun gitt et lite tillegg.
I Frankrike tar folk til gatene for å protestere for at pensjonsalderen økes fra 62 til 64 år. I Spania er den reelle pensjonsalderen 60,4 for menn og 62,4 år for kvinner. Dette er noe lavere enn EU-gjennomsnittet.
Spania brukte i 2019 12,7 prosent av sitt statsbudsjett på pensjoner. Dette er på EU-snittet.