Det er dårligere økonomiske kår for mange. Prisene har steget, og fortsetter å stige, på nær sagt alt. Vi går en tøff vinter i møte. En mager trøst er at folk i Spania, og ellers i Europa, er i samme skakkjørte båt. Den spanske regjeringen har kommet med enda en ny hjelpepakke, men om det monner er heller tvilsomt.
Folk hamstrer mat, ved og andre produkter. Boder, uthus og kjellere fylles med hermetikk, vann, toalettpapir, ulltepper, stearinlys, lommelykter og hygieneartikler. Det kan, innenfor rimelighetens grense, være smart å ha et lite lager i disse urolige tider.
Bakgrunnen er todelt: I tilfelle rasjonering og tomme butikkhyller om krigen i Ukraina akselerer, kan det være klokt å ha litt nødproviant på lur. I tillegg kan det hende at prisene på en rekke basisprodukter vil stige ytterligere utover vinteren. Da kan det være greit å slippe å gå i butikken når maten er på sitt dyreste.
Det er imidlertid også andre utfordringer som preger Europa. Energiforsyningene er usikre både når det gjelder prising og tilgang. Det kan bli strømrasjonering med alle de utfordringer som det medfører. Forsvinner strømmen i for eksempel tre døgn, vil det føre til at flere hundre personer dør i Tyskland på grunn av kulde. Tusenvis av husdyr vil også dø eller må avlives. Dette har myndighetene regnet ut, så det kan bli en svart og trist vinter for mange.
Nesten alle som produserer og selger ved, melder om utsolgte varelager. Om det er mulig å hugge mer trevirke og få det ut i markedet raskt, er høyst usikkert.
«De som sitter med ansvaret har noe
begrensede virkemidler i verktøykassa»
Spanske matbanker melder om økt pågang. Langt flere enn tidligere trenger hjelp i en tid der utgiftene galopperer. Trenden er den samme i andre EU-land.
Flere titalls millioner mennesker har redusert matforbruket allerede. Det spises mer kald og usunn mat med de følgeskadene som det på sikt kan medføre helsemessig. Energiforbruket har også gått ned. Sparetiltakene har gitt effekt, men det blir vanskeligere å gjennomføre dette når temperaturen synker. Spesielt hos Spanias naboer i nord, som Frankrike, blir vinteren en utfordring. Borettslag og sameiere i mange land sier at de ikke vil slå på sentralvarmen i vinter.
Regjeringene i de europeiske land blir utsatt for sterk kritikk fra mange hold. Folk flest mener at de folkevalgte gjør for lite og handler ofte for seint. En del av kritikken er nok berettiget, men samtidig må man huske at de som sitter med ansvaret, har noe begrensende virkemidler i verktøykassa. Glem heller ikke at de fleste regjeringer har kommet med strømstøtte og i Spania er momsen redusert på strøm. I tillegg gis det 20 cent i rabatt på drivstoff. Det er ikke slik at den spanske regjeringen har sittet med hendene i fanget siden krisen oppstod.
Krisen er utløst av flere faktorer. Ikke minst krigen i Ukraina, men også etterdønninger av to år med coronapandemi bidrar i dette bildet. Inflasjonen løper løpsk og må håndteres. Det er også en del av bakteppet. Det er begrenset, hvor mye subsidier, som regjeringene kan pøse ut i samfunnet, om ikke lånerenta også skal gå til himmels og gjøre situasjonen enda mer anstrengt.