Jan-Erik Smilden har skrevet bok om Det osmanske riket. Inspirasjonen hentet blant annet forfatteren fra spansk historie. Smilden bor nemlig store deler av vinteren i Spania.
-Jeg har alltid interessert meg for den mauriske og arabiske historien i Spania. Dette var en stor inspirasjon under arbeidet med boka. Båndene til den iberiske halvøy og osmanene, er også mange. Ikke minst det faktum at den osmanske sultanen Bayezit 2 tok imot et stort antall jøder, som ble kastet ut av det katolske Spania i 1492, forteller Jan-Erik Smilden til SPANIA I DAG.
Første på norsk
Boka er for det meste skrevet i Norge på grunn av coronapandemien. Smilden er født i 1949 og er journalist og historiker. Han har blant annet jobbet som utenriksreporter i Dagbladet i 45 år med Midtøsten som spesialfelt.
Denne boka er den første om Det osmanske rikets historie på norsk. Dette er en bok for de som er litt over gjennomsnittet historieinteresserte, en ganske smal bok med andre ord. Det betyr imidlertid ikke at boka på noen måte er uinteressant. Boka er meget grundig med omfattende kildemateriale, den er velskrevet og gir åpenbart leserne ny og ikke minst nyansert informasjon. Det siste er nok det aller viktigste bidraget.
God oversikt
En kort introduksjon til «Det osmanske riket» er inndelt tidsepoker og temaer som gir deg god oversikt. Det siste er viktig, for å holde styr på rekkefølgen og utviklingen av dette svære rike.
Mange vil få øynene opp for hvilken stormakt Det osmanske riket var på sitt aller største rundt år 1600. Osmanene har blitt fremstilt som blodtørstige og smågale, noe de til sine tider var, men dette er en enøyd beskrivelse av hvordan dette samfunnet fungerte i praksis, skal vi tro Smildens konklusjoner.
Skikkelig nybrottsarbeid
Det Osmanske rike ble grunnlagt i år 1300. Det hele var over 1. november i 1922. Et spenn på 600 år er altså beskrevet i boka. I november 1922 pakket Sultanen Mehmet VI Vahdettjn snippesken og dro fra Konstantinopel i eksil til Malta. Dermed ble det satt sluttstrek for en fantastisk rik og spenstig historie. En historie som altså ikke er blitt fortalt å norsk tidligere. Her har forfatteren gjort et nybrottsarbeid, og man kan få lyst til å legge til at det er en smule merkelig at noen ikke har fattet interesse og skrevet en slik bok tidligere.
Med tanke på dagens Tyrkia, som for øvrig ble etablert som republikk i oktober 1923, og som stadig vekk er i nyhetenes søkelys under president Recep T. Erdogan, har boka et interessant avslutningskapittel.
Kapittelet bærer navnet «Epilog – nyosmanismen». Det siste er blitt et begrep og mange kaller Erdogan for en ny sultan. Presidenten hyller da også den osmanske fortida. Forfatteren stiller spørsmålet om Edogan står for en blanding av nyosmanisme og panislamisme. På ny avslører altså Jan-Erik Smilden tankevekkende og nyanserte holdninger.
PS!
Artikkelforfatteren jobbet sammen med Jan-Erik Smilden i Dagbladet Sarpen i Sarpsborg rundt 1970.
FAKTA
- En kort introduksjon til Det osmanske riket
- Heftet
- Utgitt på Cappelen Damm Akademiske
- 258 sider
- Kr. 299,-