Det var fønikerne, som kom sjøveien fra Kartago (oldtidsbyen ved den nord-afrikanske kysten), som ga navnet til denne perlen av en spansk by. Byen er vakker, tettpakket og full av vakre monumenter, som beretter historien om en viktig sjøfartsby.
Cartagena har i dag snaue 220.000 innbyggere.
Av Rikke Iuell Printz
Deler av den puniske muren fra år 229 f.Kr. er det eldste funnet som er gjort i Cartagena. Men det er det Romerske Teateret som ble bygget i det første århundre f.Kr. som er byens absolutte hovedattraksjon. Da var Cartagena blitt en romersk koloni under keiser Augustus.
Her kjempet gladiatorer mot gladiatorer, eller mot farlige dyr, til ellevill jubel fra de seks tusen tilskuerne som fikk plass i det gigantiske amfiet. I det 16. århundre skal imidlertid teateret delvis ha blitt ødelagt av brann, og det ble ikke gravet frem igjen før i 1987. Etter en folkeavstemning ble det besluttet å bygge det opp igjen.
Stadig nye funn
En stor del av det romerske Cartagena ligger fremdeles begravd, men arkeologene gjør stadig nye funn. Parque Arqueológico del Molinete har vært åpen for publikum siden 2012, her kan man følge arkeologenes arbeid når de graver frem romerske bad, gamle monumenter og ødelagte hus. Parken ligger midt i byen.
Casa de La Fortuna inneholder restene av et romersk bolighus fra det første århundre f.Kr. Huset er på 204m2 og må ha tilhørt en svært formuende familie. Det inneholder blant annet veggmalerier og mosaikkarbeider.
Forskjønnet byen
Cartagena har mange museer, de mest besøkte er Museo Arqueológico, Museo Nacional de Arqueología Subacuática og Museo de la Guerra Civil. Under den spanske borgerkrigen (1936 – 1939) var Cartagena hovedbasen for republikanernes flåte.
Religionen har også hjulpet til med å forskjønne byen, den vakre Basílica de la Caridad som ligger like nedenfor Parque Arqueológico del Molinete, er absolutt verdt et besøk. Vi var så heldige at vi fikk overvære et bryllup med det overdådige interiøret som bakteppe, det var en opplevelse!
Hovedkvarter for marinen
Cartagena har vært hovedkvarteret for den spanske marinen siden det 18. århundre. Dette gjenspeiles i mange av byens monumenter. Nede ved havnen står blant annet en vakker statue, Marinero de Reemplazo; en sliten sjømann som vender hjem.
Litt bortenfor står Héroes de Cavite, et monument som er reist for å hedre heltene fra Cavite etter den spansk-amerikanske krigen i 1898. Krigen resulterte i at Amerika fikk kontroll over tidligere spanske kolonier i Vestindia og Stillehavet.
Liker du å «drive gatelangs» er Cartagena en fantastisk by å besøke. Her ligger arkitektoniske perler på rekke og rad. Byens «gullalder» som startet i andre halvdel av det 19. århundre og fortsatte inn i det 20., resulterte i diverse bygninger som er godt tatt vare på. Gran Hotel, som ble bygget i perioden 1907 – 1916 skal være den mest representative bygningen for den modernistiske perioden i hele Murcia-regionen.
Besøket avsluttes med en cortado i travle Calle Mayor, den bilfrie gaten som snor seg gjennom byen. Her ligger kaféer, barer og butikker på rekke og rad, og byens borgere sitter herlig avslappet i solen mens praten går livlig. Selv må vi bruke tid på å fordøye alt vi har sett – ønsket om å kunne spole tiden tilbake er stort!
http://www.cartagenapuertodeculturas.com/
https://www.youtube.com/watch?v=zmBwcX7xaO0

En sliten sjømann har mønstret av. På Plaza Héroes de Cavite står den vakre statuen Marinero de Reemplazo.