Marsipan hører påsken til akkurat som til jul. I Norge spises det imidlertid mer påskemarsipan enn i Spania.
Marsipanegg, marsipanstenger og marsipankyllinger i forskjellige varianter har allerede preget norske butikkhyller ukesvis. To-tredjedel av alle nordmenn spiser marsipan til påske. Det spises flere tonn marsipan i løpet av påskeuka.
Mandler viktig
Marsipan er sterkt knyttet til mandler og allerede i Middelalderen spiste man marsipan. Det var i denne perioden forbudt å spise smør, melk og kjøtt i fasten, derfor brukte man mandler for å lage «kunstig» smør og melk, for dette var det lov å spise. Dette var på sett og vis forløperen til dagens marsipan.
Da sukkereimporten til Europa økte sterkt på 1500-tallet, så startet marsipanproduksjonen for alvor. Først var det apotekerne, av alle, som startet med å lage marsipan, men raskt overtok konfektmakerne og bakerne. Senere ble sjokolade, da den kom til Europa, trukket over marsipanfigurene og marsipanstengene.
Fra Italia
Marsipan kommer fra det italienske ordet marxzapana, som betyr «godteriboks» og som igjen er avledet av det latinske ordet matapanus.
Marsipan hørte overklassen i årevis og ble i all hovedsak brukt i festlige lag når storfolk møttes.
Marsipan i Spania
Andalucia i Spania var tidlig ute med produksjon av marsipan. Mazapan de Toldeo er og blir viden kjent. Marsipanen fra Toledo er opphavsbeskyttet. Marsipanen må altså komme fra denne provinsen for å bli kalt Toledo-marsipan.
I Norge var marsipanen fra Lübeck lenge den mest kjente. Odense marsipan fra Danmark har også et godt rykte. I dag eiere norske Orkla dette varemerke. Freia og Nidar er blant Norges største produsenter av marsipan.
Religiøse røtter
Til jul hører marsipangrisen til, mens det er marsipaneggene som er knyttet til påskehøytiden. Slik sett har marsipan også noen historiske røtter i religionen.
Som nevnt spises det mer marsipan i Spania til jul enn til påske, og spanjolene velger som oftest turron. Dette er en litt annen vri på vår marsipan.
To hovedvarianter
Turron fremstilles av mandler, sukker, honning og eggehvite. Turron fås kjøpt i en rekke forskjellige typer og ofte er det blandet inn sjokolade, nøtter og kandiserte frukter. Jijona i Alicante-provinsen er ett av de mest kjente produksjonsstedene av turron i hele Spania.
Det finnes to hovedvarianter av turron – en hard og en myk. Imidlertid finnes det langt flere oppskrifter også. Det er fullt mulig å lage turron selv, akkurat som du kan lage marsipan hjemme på kjøkkenbenken.
…men påskekrim er et særnorsk fenomen
Mens nordmenn leser krimbøker og ser på krimserier på TV, så bruker spanjolene påsken til å spise god mat i lag med familie og venner. Påskekrim er et særegent norsk fenomen.
Den norske påskekrimmen er noe for seg selv. Det finnes ingen tilsvarende kobling mellom en litterær sjanger og en høytid noe annet sted i verden. Slik sett er Norge favorittlandet til en rekke utenlandske forfattere av krimbøker.
Annonserte
Bakgrunnen for den spesielle norske kriminteressen i påskedagene kommer antakeligvis av en av annonse som Harald Grieg, forlegger i Gyldendal Forlag, rykket inn i Aftenposten i mars 1923. Over toppen av avisas førsteside stod det «Bergenstoget plyndret i natt».
Innrykket, så ut en ren nyhetsartikkel. Imidlertid var det en annonse for Nordahl Grieg og Nils Lie kriminalroman med nøyaktig samme boktittel. Boka ble utgitt under psevdonymet Jonathan Jerv.
Er alene
Boka ble en salgssuksess og året etter kom også Aschehoug Forlag ut med flere påskekrimbøker, som alle slo godt an i markedet.
Etter hvert kom også andre forlag på banen og grunnlaget for oppmerksomheten rundt påskekrimmen ble lagt. En norsk tradisjon som ikke er nevneverdig svekket, mens som nordmenn er og blir ganske alene om.