Blekksprutringer, eller akkarringer som mange sier i Norge, liker de fleste. Også mange barn syns det er stas å spise frityrstekte blekksprutringer. Ofte kalles retten Calamares a la Romana i Spania.
Tidsforbruk: 60 minutter | Vanskelighetsgrad: Middels | Tilbehør: Spises med aioli eller tomatsaus
Til 4 porsjoner trenger du disse ingrediensene:
3 middels store blekkspruter eller akkar
1 stk. egg
60 g hvetemel
Olje til frityrsteking
Salt
Pepper
Paprikapulver
Frisk persille
Noen sitronbåter
Gjør slik for et godt resultat:
Rens blekkspruten, som krever litt trening. Rens den slik: Legg blekksprutenpå en avis. Hodet, øynene, munnen og tentaklene er klart skilt fra kroppen ved enden av den såkalte akkartuben». Det er denne som er spiselig.
Ta et godt tak i hodet rett mellom øynene og hodet, og trekk med fast grep. Hodet og innvollene vil nå følge ut i en hel enhet.
Kjenn inn i tuben, trekk ut det neglliknende beinet som sitter igjen inne i tuben. Etterrens for eventuelle rester.
Skrap så av skinnet utenpå blekkspruten med en skarp kniv. Tuben skal være hvit i kjøttet etterpå. Skjær av vingene på tuben.
Skjær til slutt opp tuben i ringer. Rengjør og ringene er klare for videre foredling. (Det finnes frosne blekkspurtringer å få kjøpt i spanske forretninger).
Visp et egg lett i en bolle. Hell mel i en annen bolle og bland med salt, pepper og paprikapulver.
Dypp ringene i egg og deretter i melblandingen.
Frityrstek ringene i en gryte med olivenolje, forvarmet til 190 grader. Stek fem -seks ringer av gangen. Ta akkaren opp med hullsleiv når de er gylne og tilstrekkelig sprø.
Dryss til slutt over finhakket persille ved servering. Kryst litt sitron over blekksprutringene og anrett resten av sitronbåtene på fatet.
Aioli passer utmerket til. En enkel tomatsaus gjør samme nytten.
Persille er en utmerket smaksetter
Persille, denne grønne kvasten som blant annet TV-kokka Ingrid Espelid Hovig brukte i all tenkelige og utenkelige matretter, fortjener å brukes til langt mer enn kun pynt. Persille er nemlig en utmerket smaksetter.
Vær oppmerksom på at det finnes to typer persille- kruspersille og bladpersille. Kruspersillen er en anelse mildere enn bladpersillen.
Fremhever smak
Persillen er sterk grønn, er sprø og spenstig i smaken. Det er den eteriske oljen apiol som gir persillen den spesielle smaken.
Varmebehandler du persille, bidrar den til å fremheve andre smaker. Bruk den gjerne i sauser, og marinader. Utmerket til wok.
Persille kan brukes til fiskeretter, sauser, grønnsaksretter og er vel kjent til å drysse over kokte poteter.
Persille kan både fryses og tørkes. Oppbevares ellers i kjøleskap i plastpose eller plastboks. Store bunter kan stå på kjøkkenbenken i et glassvann.
Persille vokser vilt i Middelhavslandene og kom ikke til Norden først på 16 000 tallet. I dag er det produksjon av persille i Norge og det er mulig å få kjøpt grønnsaken hele året takket være import. I Spania produseres det mye persille. Det samme skjer i Italia og Belgia.
Kostfiber, vitamin A (betakaroten), B-vitamin (folat) og kalium finnes det mye av. Persille er også kilde til jern, kalsium og vitamin E og K.