Symi -her ved innseilingen til havnebyen med samme navn, eller Yialos som er det lokale navnet.
Av Øivind Karlsen
Ved en tilfeldighet havnet vi på Symi i 2010. Siden har vi vært der hvert eneste år, en eller to uker. Og vi ser heller ingen grunn til å endre de årlige planene for besøk på denne lille øya, noen kilometer fra Tyrkia og en kort fergetur fra Rhodos.
Grekere vi har blitt kjent med på Rhodos anbefalte en dagstur til Symi. Ekspressferge en times tid om morgenen og hjem om kvelden. Det endte med fire overnattinger første gang, og ettersom vi alltid lengter tilbake, har vi benyttet anledningen siden, og reist til det samme hotellet, Pedi Beach hotell.
Havna
Hva er det så som gjør at vi og flere med oss forelsker oss i Symi? Her er det lite vegetasjon, ikke mange kilometer med vei og generelt små forhold. Men øya har mer enn nok å by på. Havnebyen Yialos eller Symi som mange bruker, har alt turister kan tenke seg av restauranter, butikker langs havna og i trange smug. De senere årene har det også blitt etablert flere hoteller her. Symi-havn tiltrekker seg eiere av store yachter fra hele verden, og om sommeren er det et fantastisk skue, og ganske fascinerende å rusle langs havna bare for å se på disse farkostene og menneskene om bord.
På Symi og spesielt i havnebyen kan det være ganske hektisk når øya går fra rundt 3000 fastboende til 10.000 mennesker når turistene kommer. Vi var i utgangspunktet ute etter litt mer ro og fred og det fikk vi, en ti minutters busstur unna. Tilfeldigheten førte oss til Pedi, rett over åskammen og ned til havet på den andre siden. Pedi Beach hotell tok oss i mot med åpne armer -og har gjort det siden. Her er det ro, badestrand fem meter fra hotellet og transportmuligheter til flotte badestrender med senger og egne restauranter bare noen minutter unna.
Berømte trapper
Bussen frekventerer havnebyen hver time. På den turen passerer man også Chorio på toppen av åskammen. Det er her store deler av lokalbefolkningen bor -og det er her man hopper av for å gå de kjente trappene ned til havna. Dette er hovedgaten mellom de to ”byene”. Trappa har ca. 500 trappetrinn og er rundt 1 kilometer lang. Gå ned, se på små butikker, stopp for noe å drikke eller spise i en av restaurantene der utsikten er gedigen. Gå ned, ikke opp, om du ikke skal trene.
Og apropos trening. Symi velges av mange fotturister. Det er flere gode stier å følge, stier som gjerne ender i en badevik. Det arrangeres båtturer rundt øya med stopp blant annet ved klosteret for erkeengelen Mikael Panormitis. Dette klosteret er bebodd av munker, og her kan man også overnatte. Andre severdigheter på øya er festningen Kastro over havna, det flotte klokketårnet, krigsmonumentet i havna, de 13 kirkene og de mange kapellene rundt og i Symi by og landsbyen Nimborio med den bevarte muren fra oldtiden og en rekke kupler.
Pastellfarget
Når man har besøkt og øyhoppet i Hellas, blir man ofte var at mange av byene man kommer til oppleves ganske like. Det er kanskje derfor Symi stikker seg ut. Ved innseilingen til havnebyen blir man raskt oppmerksom på de pastellfargede husene i åssiden. Det er en spesiell og bevart arkitektur her, og klare retningslinjer for de som skal pusse opp. Symi har en broket historie og har vært okupert av mange krigsherrer, men ble gjenforenet med Hellas i 1948. Skipsbygging og svampefangst var innbringende næringer tidligere. Nå er det turismen som rår.
Pedi
Vårt ”jordbærsted” Pedi har flere overnattingssteder. Mange har fått opp øynene for Pedi Beach hotell -og det kan anbefales. Rent og pent, fin beliggenhet og ikke minst hyggelig vertskap. På Symi finner man restauranter for en hver smak, og flere har spesialisert seg på fisk. Bor man i Pedi og ikke orker en havnetur, er det fine restauranter og butikker her også. Beste tiden for et besøk er tidlig i juni og i september.