På bildet ser vi Cecilie Krohn-Holm Vosschmidt, flankert av Bjørn Væthe, nestleder i Den norske klubben Costa Blanca (t.v.) og past-president i Kiwani´s, Sverre Fortun.
I løpet av de siste 30 årene har EMAUS pådratt seg en gjeld på 21 millioner euro. Faren har derfor overhengende for at 300 ansatte måtte sies opp og 150 barnehjemsbarn omplasseres.
I 12.time er det funnet en løsning i kjølvannet av vanstyret i EMAUS. Det er nå klart at organisasjonen legges ned, mens barnehjemsbarna og flesteparten av de ansatte overføres til en ny stiftelse.
-Bygningene til Emaus hadde lån til langt over pipa og overtas nå av låneholderne. Heldigvis er to av disse ¨sosiale banker¨ som gir ut lån for å hjelpe og ikke nødvendigvis kun for å tjene penger, sier sosialkoordinator i Kiwanis Alfaz del Pi, Cecilie Krohn-Holm Vosschmidt, som har hatt løpende kontakt med EMAUS under de siste dramatiske månedene.
Kiwanis sin avdeling i Alfaz del Pi stod tidligere i år, sammen med den norske klubben i byen, i spissen for en omfattende oppussingen av bygningene til barnehjemmet til EMAUS i Altea etter vinterens herjinger. Bankene SGR, Triodos og Sabadell vil nå leie ut bygningsmassen til en ny organisasjon ved navn “Fundación Salud y Comunidad” (FSYC).
-Som navnet viser er ikke dette en NGO slik som EMAUS har vært, men en stiftelse, hvis formål er å hjelpe og ikke tjene penger. Stiftelsen er delvis katalansk og baskisk, og har, ifølge ansatte jeg har vært i kontakt med, en god økonomi. Det er selvfølgelig veldig viktig for alle involverte, understreker sosialkoordinatoren.
Gjelden som EMAUS hadde blir ikke overtatt og når organisasjonen nå slås konkurs frafaller alle eksisterende, økonomiske krav. Blant annet seks millioner euro i ubetalt arbeidsgiveravgift til den spanske folketrygden.
-Jeg tror det er lite å hente i konkursboet for kreditorene, antyder Krohn-Holm Vosschmidt.
Gjenåpner barnehjemmene 15. juli
1.juli reiste barnehjemsbarna på sommerleir. Samme dag opphørte Emaus å eksistere og samtlige ansatte ble sagt opp.
-Alle sentrene er stengt og nedlagt, og de ansatte må fra denne dagen i teorien melde seg som jobbsøkere. Men, 15.juli blir de tidligere arbeiderne gjeninnsatt av FSYC samtidig som barna returnerer fra sitt to-uker lange ferieopphold.
Kutter i administrasjonen
Etter det SPANIA I DAG erfarer vil de 12 ansatte i organisasjonens administrasjon miste jobben ved at de ikke bli tilbudt nye kontrakter av den nye eieren, FSYC.
-Jeg synes det er trist å se mine venner ved Emaus få sparken, men ekstremt glad over at det er funnet en løsning på denne katastrofen og at FSYC nå overtar ansvaret for barnehjemmene. Vi har hjulpet organisasjonen over en årrekke, og det har selvfølgelig vært EMAUS-barna som har vært vårt hovedanliggende. Det er også gledelig at økonomien er god i det nye driftsselskapet slik at ikke frivillige lengre trenger å donere penger til mat og den daglige driften av sentrene, avslutter sosialkoordinatoren i Kiwanis sin avdeling i Alfaz del Pi.