Tidsforbruk: 30-40 minutter
Vanskelighetsgrad: Middels
Tilbehør: Serveres kun med brød og eventuelt smør
På spansk Zarzuela og på norsk fiskegryte.
Denne oppskriften er ganske lik en vanlig norsk fiskesuppe, men den har ingredienser som spanjolene er glade i og som de bruker mer i sine retter enn det som er vanlig i Norge.
Til fire porsjoner trenger du:
600 gr breiflabb
35 blåskjell
6 kokte sjøkreps
12-15 reker med skall
1 stk løk
1 chili
1 dl olivenolje
400 gr grovhakkede tomater, hermetiske
1 dl hasselnøtter
3 dl vann
0,5 ts anisfrø
4 fedd hvitløk
2 ss persille, helst frisk
salt
pepper
Vask og skrubb blåskjellene. Kontrollerer skjellene. De skal være lukket eller skal lukke seg når du kakker på dem. Kast skjell som ikke lukker seg. Kjøp derfor alltid noen ekstra i forhold til oppskriften.
Skjær breiflabben i passe store porsjonsstykker. Rens sjøkrepsen, grovhakk løk, finhakk chili og surr alt sammen i olivenolje på middels varme. Hold på i fem-seks minutter til løken er myk.
Tilsette deretter de hermetiske tomatene og la dette surre i et par minutter. Hell på vann og la det småkoke i en fem minutters tid.
Legg blåskjellene og breiflabben i gryta. La dette småkoke til alt er gjennomkokt. Blåskjellene skal nå åpne seg.
Smak til med salt og pepper.
Legg rekene i suppa når alt er ferdig.
Rist til slutt hasselnøttene i en stekepanne, knus dem fint i en morter sammen med hvitløk, anisfrø og persille. Hell i litt vann og la det bli til en slags pure. Denne blandes forsiktig i gryta. Smak gjerne til med mer salt og pepper, men vær litt forsiktig med salt. Det kan fort bli for salt.
Økt salg
Salget av norsk sjømat til Spania fortsetter å øke og bare i oktober i fjor solgte Norge 57 600 tonn laks til Spania. Spanjolene er glade i fisk og sjømat av mange slag.
Norsk laks er altså mest populært, men torsk, breiflabb, flyndre, sei, hake og ørret er også gode eksportartikler.
Kvalitetsmat
Spanjolene er opptatt av kvalitetsmat og det er bakgrunnen for den store norske eksporten. Den gjennomsnittlige spanske forbruker kjøper i underkant av 30 kilo sjømat i året. I snitt bruker hver spanjol ca. 200 euro i året på fisk og annen sjømat. Det spises fisk i spanske hjem to-tre ganger i uka.
Følgelig er sjømat viktig for norsk fiskeindustri og derfor deltar også Innovasjon Norge, som har eget kontor i Madrid, på årlige fiskemesser i Spania for å promotere norsk fisk. Blant er Norge alltid med på Seafood Expo Southern Europe i Barcelona. Innovasjon Norge samarbeider med bant annet Norges Sjømatråd.
Populære fiskeslag
50 prosent av all fisk som spises i Spania er importert. Bakgrunnen er at det kun er lov til å fiske i begrensede perioder i året og at det er strenge regler knyttet til å fange ung fisk, slik at man ikke klarer å holde tritt med markedets ønsker.
I tillegg til alle de norske fisketypene, så er tunfisk og boquerones populære. Sistnevnt er små ansjoser som servers grillede eller rå dynket i olivenolje.