Dette er ingrediensene du trenger til 4-5 porsjoner, litt avhengig av tilbehør.
- 500 gram kjøttdeig – gjerne av storfe. Lam er også godt.
- 3 skiver brød eller loff
- 2 ss finhakket løk
- 2 ss persille
- 1 fedd hvitløk
- 1 egg
- 1 klype cayennepepper
- Litt rosmarin
- olivenolje
- smør
Til tomatsausen trengs:
1 sjalottløk, 2 fedd hvitløk, 1 chili, 1 boks hermetiserte tomater, 1sitron, rødvinseddik, 4 ss tomatpure, noen få soltørket tomat, litt basilikum, litt timian, to-tre laurbærblad, 1-2 ss spiseskjeer olivenolje, sukker, salt og pepper.
Legg brødskivene i vann i noen minutter. Klem ut vannet med handa og ha det i en bolle sammen med kjøttdeig, løk, egg, cayennepepper, knust hvitløk og persille. Løken kan gjerne finhakkes i kjøkkenmaskin.
Når deigen er jevn lager du små kjøttboller. Stek bollene i en blanding av olivenolje og smør til de er gylden brune. Pass på at du demper varmen etter hvert. Kjøttbollene skal serveres varme, så la dem ligge i pannen.
Når du skal lage tomatsaus kan du starte med å frese sjalottløken, hvitløk, chili og soltørkede tomater i en kjele. Hell over tomatpureen, ha i litt sukker, rødvinseddik, olivenolje, laurbærblad, salt og pepper. La dette stå å småkoke i 15 minutter før du tar i timian, basilikum, litt sitronskall, sitronsaft og bland alt godt sammen. La dette småkoke i ca. 10 minutter. Ta ut laurbærbladene.
Serveres som tapas sammen med andre småretter eller sammen med noe annet (se over).
Ca. 35 minutter | Enkelt | Kan fint spises alene eller sammen med brød, salat, ris, pasta, nudler etc.
Arabisk opprinnelse
Albondigas – kjøttboller – har arabisk opprinnelse som så mange andre spanske ord som starter med «al».
«Al-unduq» beter hasselnøtter og legger nok selve opprinnelsen til ordet. Størrelsen på kjøttbollene skal det også være ganske lik en hasselnøtt- dog litt større.
Det er noe uklart når kjøttbollene ble introdusert for spanjolene, men det antas å være i den arabiske perioden som stakk seg frem mot 1500-tallet. Mange arabiske matretter ble adoptert av spanjolene, dert i blant kjøttboller.
Hele verden
Nå var det primært de rike som spiste kjøttboller den første tiden, for det å hakke opp kjøtt var slitsomt og ressurskrevende. Det var først når kjøttkvernen kom på markedet i Europa på 1800-tallet at kjøttbollenes popularitet for alvor skjøt fart.
I dag spises kjøttboller over hele verden. Vi har våre kjøttkaker, danskene frikadeller og svenskene sine køttbullar. Alle varianter av de spanske kjøttbollene. I Mexico er kjøttboller populært og meksikanerne spiser som oftest kjøttbollene opp i varm suppe.
Mange varianter
I Spania finnes det også en rekke forskjellige typer albondigas. Det finnes ikke lenger store kjøttboller med størrelse som en appelsin, som var tilfelle for en periode lang tilbake i tid, men ingrediensene er høyst forskjellige.
Sausen bollene serveres i varierer også fra region til region, men tomatsaus er det mest vanlige. Safransaus er heller ikke uvanlig.
En blandingsdeig av okse, svin og kylling eller okse samt lam er også et meget godt alternativ. Noen sverget til kun lam.