Aioli, hvitløksmajones, er en slags saus som passer til nesten alle typer matretter. Enkelt å lage og smaksrikt.
Tid: 35 minutter
Vanskelighetsgrad: Enkelt
Passer til: Obligatorisk tilbehør til blant annet tapas
Dette er ingrediensene du trenger
4 eggeplommer
2,5 dl soyaolje eller solsikkeolje
4-5 hvitløksfedd
1 bunt fersk kruspersille (kan utelates)
Litt sitronsaft (kan utelates, men gir aiolien friskere smak)
Salt
Pepper
Kakk eggene og romtemperer eggeplommene i ca. 30 minutter i en bolle. PÅ den måten sipper du at soyaoljen skiller seg med plommene. Uansett: Eggeplommene og oljen skal ha samme temperatur.
Knus hvitløken og ha løken i bollen.
Hell oljen i bollen med en tynn stråle. Ikke hell all oljen i bollen med en eneste gang, for da kan eggeplommene også skille seg. Viktig at du rører hele tiden, mens du heller i oljen.
Tilsett salt og pepper, eventuelt kruspersille på toppen som pynt.
Mange har Dijon-sennep i, men da vil aiolien skille seg fra den klassiske. Det blir en smakssak og litt avhengig av tilbehøret ellers.
Aiolien kan med hell tildekkes med plastfolie og hvile en times tid i kjøleskapet før servering. Da vil nemlig smakene «sette seg» skikkelig.
Stammer fra Mahon
Majones stammer etter all sannsynlighet fra Mahón, som er hovedstaden på den vesle Menorca. Søsterøya til langt mer kjente Mallorca.
Hertug Louis-Francois-Arman de Plessis de Richelieu er mannen som tilskrives mye av æren for at majonesen ble kjent utover Menorcas grenser. Han vant et viktig slag i Mahon i 1756, der britene ble beseiret. Hertugen hadde stor sans for kvinner og bordets gleder. Etter å ha smakt majones tok han med seg oppskriften til Frankrike. Den gangen het det salsa mahonesa – altså mahonsk saus.
Nær sagt som i mange andre tilfeller i gastronomiens verden, så ble majones til ved en tilfeldighet. Nevnte hertug Richelieu var sulten og gikk inn i et vertshus i Mahon, der han bestilte middag. Eieren, som også var stedets kokk, hadde ikke all verden å tilby, men han fant noen kjøttrester og lagde en saus av eggeplommer og olivenolje. Kjøttets dårlige kvalitet ble kamuflert av sausen, som Richelieu kalte majones. Det ble en fulltreffer i hertugens øyne.
I spansk mathistorie er det ikke alle som deler dette synet. Det hevdes nemlig at majonesen, med og uten hvitløk, ble lagd og spist av antikkens romere. De latinske ordene allium (hvitløk) og oleum (olje) brukes som bevis for at majonesen bokstavelig talt kom på bordet lenge før hertug Richelieu fikk smaken på retten. Dermed er det også usikkert når hvitløken havnet opp i majonesen.
Enkelte steder i Catalonia tilsettes nøtter, urter og honning i aiolien. Det finnes også en noe mildere type, der hvitløken er stekt før den knuses og has i sammen med eggeplommene og olje.
Den franske byen Bayona ønsker gjerne å skryte på seg at de er majonesen opprinnelige opphav, men få fester lit til akkurat dette.