«Cava» er en viktig del spanske familietradisjoner og konsumeres ved feiringer som dåp, ekteskap, banketter, middager og andre fester som jul og nyttår.
Cava er en musserende vin produsert i Cava-regionen i Spania i henhold til den tradisjonelle fremstillingsmetoden «champenoise,» hvor en ferdig vin gjennomgår en ekstra gjæringsprosess hvor kullsyren dannes. For å lage en normal Cava tar denne prosessen 9 måneder, mens en vellagret (Gran Reserva) Cava trenger 12 måneder.
Historien bak
De første produsentene av det som i dag kalles Cava var Francesc Gil og Domènec Soberano. De to var sterke forkjempere av den tradisjonelle metoden å framstille musserende vin på og presenterte den første årgangen av Cava under verdensutstillingen i Paris i 1868.
I starten ble Cava produsert med de samme druevariantene som benyttes ved framstillingen av den franske champagnen. Men, da vinlus-pesten rammet Penedes i 1887 ødelegges drueavlingene og fører til en endring i typene av vindruene som brukes. Dette legger dermed til rette for at cava-vinen får sin egen personlighet og smak.
Champagne eller cava – Hva er egentlig best?
Forskjellen mellom Cava og Champagne er kun området vinene kommer fra. Begge vinene gjennomgår strenge kvalitetskontroller og må ha sertifikater som både bekrefter opprinnelse og at de følger den tradisjonelle fremstillingsmetoden «champenoise.»
Det finnes mange cavaprodusenter, og de mest kjente holder til i Penedez i Catalonia, Extremadura, Castilla – La Mancha og Rioja. Men, det er liten kvalitetsforskjell mellom ulike Cavaer. Det er langt viktigere hvordan du liker vinen, enn hvilke premier den har mottatt.
Fakta
- Cava betyr hule eller kjeller på katalansk.
- 95 prosent av all Cava produseres i Catalonia, hvor det finnes omlag 240 produsenter.
- Freixenet har en årsproduksjon på 140 millioner flasker (2011).