I disse coronatider byr SPANIA I DAG på reisereportasjer, selv om du ikke kan dra dit akkurat nå. Drøm deg imidlertid bort, og kanskje kan du få noen ideer om hvor du kan reise den dagen situasjonen i Spania igjen normaliseres.
Om du kommer sør eller fra nord fra, så kan du med sikkerhet fastslå at La Albufera er rett rundt hjørnet når rismarkene dukker opp utenfor Valencia. Paellaens hovedstad La Albufera er nemlig omgitt av store våtmarksområder, der fugler og fisker trives, like godt som alle turistene som finner veien hit.
Ca. ti kilometer sør for Valencia ligger det vesle tettstedet El Palmar. Det er her den første paellaen skal ha blitt laget og paellarestaurantene ligger da også tett som hagl langs kanalen. Om paellaene smaker spesielt mye bedre her enn andre steder i Spania, er nok tvilsomt. Sjarmerende og artig er det å besøke stedet uansett hva man måtte mene om paellaens kvaliteter.
Bruk ikke flaskevann
-Bruk kranvann og ikke flaskevann. Vann fra innsjøen her er også bra å bruke Ha god tid, for tålmodighet er en dyd når man lager paella, mener Pedro Gonzales, som anbefaler sjømat i paellaen.
Sjømat er typiske ingredienser i sør-Spania, mens kjøttboller og svin er mer vanlig nord i landet. Kaninkjøtt brukes også ofte, det samme med reker og blåskjell i en sjømatpaella. I utgangspunktet var paellaen fattigmannskost, der alle typer ingredienser ble benyttet.
Paellaen er en slags svar på nordmenns lapskaus, der man tidligere lagde retten etter hva som fantes av rester eller hvilke råvarer som var tilgjengelig der og da. Følgelig er det ingen grunn til å være altfor opphengt i en spesiell oppskrift, men safran/gurkemeie må du ha med for å få gulfargen på risen. Risen skal helst være av den såkalte bomba-typen. En rissort som er rundere i fasongen enn det som er vanlig i Norge.
Liten by
Restaurantene i El Palmar tilbyr også blodfersk fisk i mange varianter. De fleste fiskeslagene har du garantert ikke hørt om, men skal etter signende smake godt.
I underkant av 900 mennesker bor i El Palmar. Mange lever av turistene som kommer for å spise paella eller ta seg en båttur på elven Rio Turia, som flyter stillferdig gjennom våtmarksområdene. Det arrangeres båtutflukter flere ganger daglig.
Reis på båttur
Båtturen tar ca. 45 minutter i en såkalt «Albuferencbåt», som er en avlang og smal farkost. Fisken spretter rundt båten og bidrar til å skape god stemning ombord. Paellasmaking og drikke er med i «båtpakka», som koster i underkant av 20 euro for voksne og 12 euro for barn.
De som ikke jobber i servicenæringen, driver med fiske og risproduksjon. Ca. en tredjedel av all ris som produseres i Spania kommer fra dette område.
Fisk og fugl Dette store ferskvannsområde er blant Spanias desidert største, men i tidligere tider – tilbake i Middelalderen – var innsjøen ti ganger så stor. Tre kanaler forbinder innsjøen med havet – to er laget av naturen, mens en er bygd av menneskehender. Nabostedet til El Palmar heter El Saler, og består av en vakker sandstrand og furuskog. Vannkvaliteten er ypperlig og for de som er opptatt av spillet med kølle og liten ball, så er det er kvalitetsgolfbane i området også.
Fuglesangen er påtagelig og intens. Både små og store fugler, flere spesielle arter, trives utmerket i området. Mange kommer langveis, utstyrt med kikkerter og fotoapparater, for å se på de forskjellige fugleartene. Timene går fort i La Albufera, så det kan være smart å ankomme forholdsvis tidlig om morgenen om det er mulig.
Husk: Du kan støtte SPANIA I DAGs redaksjonelle virksomhet, i disse utfordrende coronatider, ved å benytte VIPPS: 603769
Takk!