Amanida Catalana – salat fra Catalonia – er sunt og smaker godt. I utgangspunktet er denne salaten en såkalt ensalada mixta, men den katalanske varianten er mer fargerik og bedre i smaken. Amanida Catalana er en av to nasjonale salater fra regionen. Den andre heter Xato.
30 minutter | Enkel | Serveres med et glass hvitvin/hvit sangria
Du trenger følgende ingredienser til fire personer:
2 middels store tomater
2-3 hardkokte egg
Ca. 300 g blandede salatblader, revet i biter. Romanosalat eller hodesalat, f.eks.
1 rødløk, i tynne ringer
1 grønn paprika, uten frø og skåret i tynne strimler
6 ansjosfileter, nedlagt i olivenolje
12 svarte oliven, nedlagt i olje
4 skiver serranoskinke, dels i flere mindre biter
20 tynne skiver chorizo
Til dressingen må du ha:
1 ¼ dl. olivenolje, virgin
3 spiseskjeer rødvinseddik
salt
pepper
Slik får du et godt resultat:
Pisk eddiken sammen med og en ½ teskje salt. Tilsett olivenoljen sakte, mens du visper hele tiden. Smak til med ytterligere salt og pepper. La dressingen/vinaigrette stå.
Del eggene og tomatene i fire på langs og legg dem i en stor bolle sammen med alle salatbladene. Ha i rødløken og paprikaen, drypp på vinaigretten. Vend salaten slik at alt dekkes godt av dressingen.
Legg blandingen på et stort serveringsfat og pynt med ansjos og oliven. Anrett pølseskivene og skinkebitene rundt på fatet og server med en gang.
Sunn og meget anvendelig grønnsak
Rødløk er en sunn og anvendelig grønnsak, som kan spises både rå og varmebehandlet. Rødløken bidrar til at rettene får mer farge og spenst.
Rødløken er lillebroren, eller halvbroren kanskje, til den gule løken. Rødløk kalles også i mange tilfeller for kepaløk. Opprinnelig stammer planten fra Vest-Asia, der planten fortsatt vokser vilt i naturen.
Mild og søt
Smaken til rødløken er mildere og en smule søtere enn den gule løken, derfor er rødløk ofte et godt alternativ i salater og wok.
Rødløk er rik på kostfiber og mye inneholder såkalt inulin. De ytre lagene av løken er rike på quercetin, som er et viktig plantestoff og som sammen med isotiocyanater gir løken smak.
Rødløk skal være ekstra sunt mot høyt kolesterol siden det farlige kolesterolet LDL reduseres ved bruk av rødløk. Det er forskere ved universitet i Hong Kong som har funnet ut at rødløk er kolesteroldempende.
Rødløk finnes i butikkene året rundt.
Øynene renner
Den beste oppbevaringen er å lagre rødløken i tørr luft. Kjøleskap er en brukbar løsning, men ikke optimalt.
Det er en kjent sak at øynene renner og svir ved kutting og skjæring av løk. Det kommer av at løken inneholder såkalt cystein, som i seg selv inneholder en svovel-lignende aminosyre. Når løkcellene ødelegges blir svovelholdig gass utviklet og øynene renner.