Dorada a la sal er en delikatesse du kan glede deg til å spise. Fisken blir også god om du ikke baker den inn i salt, men kun baker den på vanlig vis i ovnen. Selve rensingen av fisken er noe spesiell, spå spør gjerne fiskehandleren om hjelp.
Tidsforbruk: 1 time
Vanskelighetsgrad: Middels/vanskelig
Tilbehør: Serveres med aioli, brød og/eller poteter
Du må ha disse ingrediensene til 2-3 personer:
1 dorada på ca. 1 kilo
(havabbor kan benyttes)
2 kilo havsalt
Pepper
150 g hvetemel
3 dl vann
Saften av en halv sitron
Persille
Timian
Rosmarin
Olje til stekeformen
Slik gjør du:
Trekk ut fiskens innmat gjennom gjellene, slik at fisken holder seg hel. Brett ut fliken som dekker gjellene og trekk dem ut med hendene.
Skyll fisken, tørk, ha på hvetemel og pepper. Drypp sitronsaft i buken og fyll den med urter.
Strø 1/3 av havsaltet i en ildfast form eller langpanne. Legg ned fisken, dekk den med resten av saltet.
Stek fisken i ovnen på 225 grader i en halvtimes tid. Anvend gjerne termometer som skal vise en kjernetemperatur på 48-50 C.
Knus saltskorpen forsiktig og ta bort alt saltet. Flå fisken fra oversiden og løsne fiskefileten fra ryggbeinet. Server deretter med det tilbehøret du ønsker.
Populær matfisk
Dorada, eller Dorade, er en populær matfisk på spanske matbord. De siste årene har Dorada fra oppdrettsanlegg tatt en større del av verdensmarkedet for denne type fisk. Dorada fås også kjøpt i Norge.
Dorada er en fiskeart som tilhører havkarussene. Kroppsformen til havkarussene varierer fra torpedoformet til at de er sammentrykte på sidene.
Kan bli store
Dorada er oval og flattrykt på sidene. Øynene er små og fisken sølvgrå med en svart flekk på gjellelokket. Voksne eksemplarer har et særegent svart og gyllent bånd på hodet. Tennene er små og spisse.
Den vanligste lengde på en dorada er ca. 30-35 centimeter, men de kan bli over dobbelt så store. Flere havkarusser kan bli hele 1,2 meter lange.
Denne fisketypen spiser for det meste krepsdyr, bløtdyr og annen småfisk.
Gullmakrell/Sea Bream
Dorada fiskes mye i Middelhavet. Den er særlig utbredt i farvannet rundt Kanariøyene og Kapp Verde, men tonnevis av fisk kommer fra oppdrettsanlegg.
Dorada, kalles også for gullmakrell, og er en fjern slektning av tunfisken. Kjøttet er fast og fint, smaken er nøytral. En fisk det er meget enkelt å like.
På engelsk kalles Dorada for Sea Bream, så neste gang du er på restaurant i Spania: Sjekk menyen og bestill Dorada om de har.